Höjt skydd mot fågelinfluensa
ÖLAND
Sveriges skyddsnivå mot fågelinfluensa höjs från nivå 1 till 2 från och med i morgon, onsdagen den 19 december. Höjningen är en försiktighetsåtgärd och görs efter att flera fall av aggressiv fågelinfluensa har konstaterats i Polen och Tyskland. Beslutet omfattar alla besättningar med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap söder om Dalälven.
Under de senaste veckorna har flera fall av den aggressiva formen av fågelinfluensa, H5N1, konstaterats i Polen och Tyskland. Mot bakgrund av detta beslutade Jordbruksverket på tisdagen att höja Sveriges skyddsnivå mot fågelinfluensa från nivå 1 till 2. Den höjda nivån gäller från den 19 december och omfattar alla besättningar med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap söder om Dalälven.
”FÖREBYGGANDE ÅTGÄRD”
– Vi har inga rapporter om ökad dödlighet bland fåglar i Sverige. Men i Polen har några fall av H5N1 konstaterats nära Östersjökusten och detta gör att vi vill höja nivån som en förebyggande åtgärd, säger Jan Danielsson, veterinär på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa.
Skyddsnivå 2 innebär att fjäderfä ska hållas inomhus samt att det blir förbjudet med utställningar, tävlingar och liknande arrangemang med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap. Ankor, gäss och strutsfåglar, hägnat fjädervilt samt hobbyflockar får vistas utomhus men ska hållas inhägnade. Fåglar som hålls utomhus måste ges foder och vatten under tak. Skyddsnivå 2 gäller tillsvidare hela Sverige söder om Dalälven.
LÄGET ANSES SVÅRBEDÖMT
I början av december konstaterades fågelinfluensa, av den aggressiva typen H5N1, i två kalkonbesättningar utanför staden Plock i centrala Polen. Därefter har flera fall upptäckts i södra Polen. Dessutom har H5N1 hittats hos hobbyfjäderfän i närheten av den polska staden Gdansk och utanför Berlin i Tyskland. Under det sista kvartalet har prover från ett sextiotal döda fåglar och drygt 1 000 levande vilda fåglar analyserats för fågelinfluensa på Statens veterinärmedicinska anstalt. Inte i något fall har den aggressiva typen av virus kunnat påvisas. Läget är dock svårbedömt och det kan inte uteslutas att det föreligger en ökad risk för smitta för svenska fjäderfän. Det är mycket viktigt att följa utvecklingen runt Östersjön.