Nyheter

Högre kvoter till minimalt torskfiske

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2011

ÖSTERSJÖN

Allt större torskkvoter, allt färre yrkesfiskare.

– Lokalt är det näst intill bedrövligt, det bedrivs ett minimalt torskfiske på Öland och det beror på säleländet, säger bödabon Tore Johnsson, viceordförande för riksorganisationen SFR samt ordförande för yrkesfiskarna på Öland och Gotland.

För andra året i följd höjs torskkvoten i Östersjön. 2012 kan det svenska yrkesfisket dra upp drygt 15 000 ton torsk ur det så kallade östra beståndet, 15 procent mer än i år.

Detta efter nyligen avslutade fiskeförhandlingar mellan EU-kommissionen och berörda medlemsnationer.

BEDRÖVLIGT

Ölands fiskarbas Tore Johnsson berättar om skilda uppfattningar inför förhandlingarna.

– Forskningen vill höja med 32 procent medan vi från fisket egentligen inte vill höja alls. Men så brukar det vara, fisket går ett håll, forskningen åt ett annat - och det brukar slå åt båda hållen, andra år vill de minska och vi öka, berättar han för att ändå se den utökade kvoten som en bra kompromiss.

– I det stora hela är vi överens och skulle det bli bra med torsk innebär kvoten så gott som fritt fiske för oss ölandsfiskare....om vi var några.

Enligt Tore Johnson är det ölandsfisket efter torsk mer eller mindre slagit i spillror.

– Lokalt är det näst intill bedrövligt, det bedrivs ett minimalt torskfiske. Och det beror på den ständiga plågan, det man inte tar tag i – säleländet. Det är inte kul att fiska söndrig fisk, suckar han uppgivet.

SÄLPLAN

– Ja, det är som att det aldrig ger sig för fisket. Sälen ökar mer och mer, det behövs en förvaltningsplan alla kan enas om, som med älg. Men just nu står vi för långt ifrån varandra, ”sälkramarna” vill ju se än mer säl.

EU fattade även beslut om laxkvoten, för att halvera densamma.

– Där är fisket inte alls överens med EU, de (EU) vill bara ha vild lax och har inte förstått det här med kompensationsutsättning. Får vi inte kompensationsutsätta, vilket är reglerat i vattendomar, kommer det inte att fungera, säger Tore Johnsson, själv yrkesfiskare.

– Men det är inte så ofta längre...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.