Hjälp mot droger och alkohol
MÖRBYLÅNGA
Lars Wredmark är nykter alkoholist som sätter i gång en kommunal verksamhet som alkohol-och drogterapeut. Två dagar i veckan är han i Färjestaden.
– 95 procent dör för tidigt på grund av alkohol och det vill vi ändra på, säger Lars.
Lars Wredmark genomgick en behandling i Skåne 1989. Men hans kamp fortsätter dag efter dag för att inte ta den där avgörande klunken, som skulle få allt han har jobbat för att gå om intet.
– I alkoholistkretsar brukar man säga att jag tar det första glaset, medan det är det andra glaset som tar mig, säger Lars.
Deras behandling bygger på Minnesota-metoden, en modell där terapeuterna själva har genomlevt någon form av missbruk. Det är en förutsättning att Anonyma alkolister och i vissa fall Anonyma Narkomaner finns där Minnesota-modellen utarbetas. Den har funnits sedan 1980-talet i Sverige.
ARVET HAR MENING
Lars Wredmark vill även slå ett slag för arvets betydelse. Det är ingen som väljer att bli alkoholist eller narkoman, det är en sjukdom.
– Det blir ett sjukt förhållande till en vän som hela tiden förnedrar dig.
Han kan inte hjälpa någon att sluta dricka, men han kan få dem att själva vilja.
– Det är inte lätt att ta sig i kragen om det inte finns någon krage att ta sig i. De som kommer hit kommer tillbaka.
INTE HAFT RÅD
Även Tommy Olsson, chef för individ och familjeomsorg, IFO, är mycket nöjd.
– Det är viktigt att de på hemmaplan får en hög service. Vi småkommuner har inte haft möjlighet att täcka behovet fast vi gör vårt yttersta för det, men vi har inte haft ekonomiska möjligheter, säger Tommy Olsson.
Lars Wredmark ska jobba i ett år, sedan får de utvärdera arbetet. Det finns pengar avsatta för ett år till.
– Lars Wredmark är i full gång idag och har redan etablerat flera kontakter i kommunen. Han är en duktig terapeut som kan ta emot både grupper och inviduella samt tala med anhöriga, säger Tommy Olsson.