Nyheter

Hjälp från landshövding

Nyheter • Publicerad 29 mars 2013

NÄSBY

Finns det verkligen en reell risk att en av världsarvets grundbultar – radbyarna, riskerar att förfalla? Ett bygglovsärende i Näsby aktualiserar faran där vården av bymiljön krockar med lantbruket.

För lite drygt en månad sedan kunde Ölandsbladet berätta om att det föreligger en stor risk att de berömda radbyarna, eller åtminstone delar av dem, kan förfalla på sikt. Vi tog upp ett specifikt fall där en av landets mest fotograferade kulturmiljöer (som dessutom finns avbildad på Unesco:s hemsida), en stenlada i Näsby, håller på att fullständigt rasa samman.

Poängen i just den här historien, som kan betecknas som ett typfall, var att det fanns (och finns) en intressent som gärna vill förvärva fastigheten med lada och allt, samt dessutom bygga ett nytt hus på den plats där ett tidigare hus stått. Ägaren av grannfastigheten, en lantbrukare, har dock motsatt sig förvärv med hänvisning till att han bedriver jordbruk och att avståndet mellan hans fastighet och den fastighet där den förfallna stenladan står är för litet.

Även om kommunen, som gärna sett en renovering av den berömda ladan, gav ett positivt förhandsbesked, gick länsstyrelsen på lantbrukarens linje. Fastigheten ansågs inte vara lämplig för bostadsändamål.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.