Annons
Nyheter

Hett renoveringsarbete i Cementas hjärta

Nyheter • Publicerad 3 februari 2014

I tre veckor har produktionen stått helt stilla i en av Cementas ugnar. Det har krävts noggrann planering och specialbeställda reservdelar inför bytet av den 28 ton tunga ugnsmanteln med löpring.

– Det här har vi väntat på i flera år, säger Ulrik Henriksson, underhållschef på Cementa.

Annons

Cementas två ugnar är fabrikens hjärta och livsviktiga för att processen från kalksten till färdig cement ska fungera. Den ugn som nu renoveras konstruerades redan på 1930-talet, men driftsattes på Cementa under 1950-talet. Sedan dess har reservdelar bytts ut efterhand.

– Den här typen av utbyte sker med jämna mellanrum och vi har tidigare gjort liknande åtgärder på våra ugnar, just denna löpring har under flera år blivit nödlagad så vi välkomnar verkligen den här investeringen, säger Ulrik Henriksson.

Totalt har omkring 25 personer varit inblandade i bytet, då den 28 ton tunga ugnsdelen har skurits ut och ersatts med en ny.

– Både planering och utförande är krävande när vi gör något sådant här. Delar ska beställas, tillverkas och fraktas. Den här delen är specialbeställd från Kina.

När ugnsmanteln väl var på plats har ett murarföretag arbetat inne i ugnen för att sätta tegel på hela insidan av den nya delen. Teglet fungerar som isolering för den varma process som sker inne i ugnen under drift.

På torsdag tas ugnen i bruk igen, efter att ha varit avstängd i tre veckor. Renoveringen görs under en period då det ändå är nedgång i marknaden och Cementa inte levererar lika mycket cement som under resten av året. Parallellt med ugnsbytet har både fabrikens personal och externa firmor också gjort underhållsarbeten på övrig utrustning på fabriken

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons