Het debatt om fem flyktingar
MÖRBYLÅNGA
Frågan om fem (5) ensamkommande flyktingbarn (de är mellan 16–18 år) blev det ärende som föranledde fullmäktiges ende sverigedemokrat, Rolf Jönsson, att för första gången tala inför församlingen. Men han fick inte stå oemotsagd.
Migrationsverket har varit under hårt tryck. Sverige är det land som de flesta flyende, för närvarande särskilt från Irak, siktar in sig på. Sverige har också under det senaste året tagit emot fler flyktingar än samtliga EU-länder tillsammans. Alla kommuner är nu inte lika tillfreds över denna utveckling. Och när det gäller de så kallade ensamkommande flyktingbarnen (som alltså oftast är i sena tonåren) har många kommuner valt att inte hjälpa till. Detta, enligt Migrationsverket, osolidariska ställningstagande har medföra att verket upprättat en särskild offentlig ”skämslista” (finns på verkets hemsida)över de kommuner som sagt nej.
Mörbylånga slipper nu att hamna på denna svarta lista. Under det senaste fullmäktigemötet beslutade de folkvalda att ta emot fem ungdomar, samtliga från Irak. Och beslutet var inte särskilt svårt att ta – inte ens församlingens ende sverigedemokrat, Rolf Jönsson, reserverade sig.
BEKÄNDE FÄRG?
Men synpunkter hade han förstås.
– Är det någon som tänkt på hur mycket mer brottsligheten kommer att öka? Hur mycket mer det kommer att kosta skattebetalarna när statens bidrag tar slut, frågade han rakt ut i den tätnande fullmäktigeluften och fick omedelbart svar.
– Äntligen har Rolf Jönsson bekänt färg, började Tommy Eliasson (s) och fortsatte:
– Det finns inga som helst belägg för det som Rolf ger uttryck för.
Folkpartiets Berne Klysing var något mer försiktig i sitt bemötande:
– Vi tar på oss ett stort ansvar. Vilken sysselsättning kan vi exempelvis ge dem? Det är viktigt att vi följer upp projektet och ger ungdomarna stöd. Det är inget som kan skötas med vänster hand.
”VÅRT ANSVAR”
Rolf Jönsson, som uppenbarligen känt sig träffad av Tommy Eliassons inledning i ärendet, slängde sitt gå-hjälpmedel och kastade sig upp i talarstolen för andra gången.
– Någon sa att det är som att bekänna färg. Jag undrar bara är det någon av er som bott i närheten av en flyktingförläggning. Någon?
Men ingen svarade. Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) försökte nu moderera något som hade kunnat gå överstyr.
– Alla vet vad som händer ute i världen. Det är vårt ansvar att ställa upp. Och det rör sig om fem barn som behöver ordning i sitt liv. Jag tycker det är vår skyldighet att se till det.
Därefter avstannade det som hade kunnat utvecklas till en hätsk ordkastning. Eddy Johnsson han dock med att hävda att:
– Det finns inga belägg för att de här ungdomarna skulle var sämre än andra. Jag tycker vi skulle tagit emot fler.
Men det gör nu inte Mröbylågan kommun. Man har skrivit ett ett-årigt avtal med Migrationsverket om de fem aktuella ungdomarna och det ar också det beslutet som fullmäktige tog. Och som redan antytts, utan någon reservation från Rolf Jönsson, som för övrigt inte heller hade något särskilt yrkande i ärendet.