Annons
Nyheter

Hemtjänsten ska köpa ut

Nyheter • Publicerad 9 april 2012

BORGHOLM

Christian Pärnering på det psykiatriska teamet i Borgholm ställde frågan – och fick riksuppmärksamhet på köpet.

Annons

– Det jag ville ha svar på var om det är okej att hemtjänstpersonal handlar alkohol åt brukarna och i så fall i vilken omfattning?

Socialstyrelsens svar är att med respekt för brukarens integritet och självbestämmande ska hemtjänsten ”köpa ut”, något som nu väcker diskussion i landets kommuner.

Dagens Eko i P1 hade nyligen ett längre inslag kring det etiska dilemmat att hemtjänsten kan stå inför kravet att köpa ut större mängder alkohol till en person med missbruk. Missbruket är dock inte av den karaktären att tvångsåtgärder är aktuella.

Anledningen till inslaget, och Socialstyrelsens färska publikation om saken, finns i Borgholm.

– Med anledning av ett konkret fall hade vi bollat den frågan inom gruppen och med vår dåvarande chef, berättar Christian Pärnering på det psykiatriska teamet.

TAPETEN

Socialstyrelsen kontaktades och myndigheten visade direkt stort intresse för problematiken Borgholm pekade på.

– Jag trodde att att detta varit på tapeten förr, men så var det inte. Socialstyrelsens etikråd uppehöll sig länge med frågan och tyckte att den var mycket intressant, vilket den också är, den väcker många frågor och tankar, som att man som hemtjänstpersonal är med och underhåller ett missbruk, säger Christian Pärnering.

INTE RÄTT

Socialstyrelsens svar kan nu användas till handledning av personal och följer också den linje Christian Pärnering och psykiatriska teamet själva kommit fram till:

Annons

– NN ska ges möjlighet att styra sin egen livsföring med stöd av hemtjänstens personal. Personalen har inte rätt att reglera NN:s alkoholkonsumtion men kan med respekt för hans integritet och självbestämmande föra en diskussion med honom om hans alkoholbruk, inköp med mera, skriver Socialstyrelsens etikråd i sin konklusion.

EN GÅNG TILL

Christian Pärnering:

– Socialstyrelsens bedömning stämmer med vår egen, ingen ska sätta sig över brukarens självbestämmande. Självbestämmandet går över personalens uppfattning.

Hur kommer detta att mötas av hemtjänstpersonal ute i landet?

– Det blir nog väldigt blandade reaktioner, frågan är komplex. Och det kommer också intressanta följdfrågor, som att det är okej att gå till bolaget och köpa alkohol till brukaren, samtidigt, som det är i vissa kommuner, inte finns tid för högläsning.

– En reaktion jag hörde på radion var om det var okej att köpa andra tyngre droger också, men dessa är ju olagliga så den frågan faller ju direkt.

Samtidigt är Socialstyrelsen inte helt färdiga med frågeställningen.

– Nej, det sades i radioinslaget att det finns anledning att titta på den en gång till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons