Nyheter

Hemtjänst prövas igen

Nyheter • Publicerad 21 maj 2010

BORGHOLM

Har Borgholm jublat för tidigt?

Kammarrätten lämnar prövningstillstånd till två överklagande sommargäster och därmed kommer ”max fyra veckor hemtjänst till visstidsboende” att prövas juridiskt ytterligare en gång.

– Det var väntat, kommenterar socialchefen Lisa Källén.

Nyligen gick förvaltningsrätten i Växjö helt på Borgholms linje och ansåg även de att max fyra veckor av hemtjänst utanför hemkommunen är att bedöma som ”skälig levnadsnivå”.

– Vad som hänt under tiden är att vi fått signaler från många andra kommuner och från befolkningen att man tycker att detta är bra och rimligt, berättar Borgholms socialchef Lisa Källén.

RIMLIGT

Andra är inte lika nöjda.

Två personer, en av dem en äldre dam i Stockholm med krav på två månader hemtjänst i sin sommarstuga, har överklagat förvaltningsrättens beslut och fått prövningstillstånd av kammarrätten.

– Det var väntat och det är rimligt att få en rättslig prövning av förvaltningsrättens ställningstagande. Den brådska kammarrätten visar i ärendet tyder på att de anser att detta är en principiell fråga av vikt.

Orolig?

– Det beror på hur kammarrätten resonerar, resonerar de efter begreppet skälig levnadsnivå, som vi och förvaltningsrätten gör, är jag inte så orolig. Om de däremot bara resonerar efter vistelsekommunens ansvar är jag mer orolig.

KAN VÄGRA

I vistelsekommunens ansvar finns en juridisk säkerhetsventil Borgholms kommun ännu inte använt sig av.

– Vi har valt en etiskt rimlig väg i och med att att titta på skälig levnadsnivå.

Men det går att vägra pröva ansökningar innan personerna är på plats i Borgholms kommun, först när de är här tas deras ansökan upp och det skulle omöjliggöra för många att komma.

Senast på fredag nästa vecka ska Borgholms kommun inkommit med yttranden till kammarrätten.

– Därmed kan det bli dom innan sommaren och det är bättre att det sker nu än mitt i sommaren, kommenterar Lisa Källén.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.