Annons
Nyheter

Hemsjukvården kan bli sämre

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

I januari är det tänkt att länets kommuner ska överta landstingets hemsjukvård. Men de ökade skatteintäkterna räcker inte till för att täcka kostnaderna.

Annons

– Det fattas 3,5 miljoner för att vi ska kunna bedriva detta som landstinget gör idag, säger Agneta Thomsson, Mörbylånga kommuns socialchef.

Förra månaden kom beslutet att all hemsjukvård ska flyttas från landsting till kommun. För att finansiera detta sänktes landstingsskatten med 25 öre samtidigt som kommunalskatten ökade med lika mycket.

– Det bestämdes i ekonomiska förhandlingar, men man räknade på schablonkostnader. När vi nu har räknat vad det kommer att kosta för Mörbylånga kommun så räcker inte pengarna till, förklarar Agneta Thomsson.

LÖNERNA BLIR LÄGRE

Skatteökningen ska täcka kostnader för personalens bilar, lokaler och löner.

– Om vi har för lite pengar innebär det att sjuksköterskornas löner blir lägre än när de arbetade åt landstinget, och det är inte populärt, säger Agneta Thomsson.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Anita Rosell, tror dock inte att lönerna påverkas.

– Nej, man kan inte bara sänka lönerna. Utan i så fall blir det att vi inte kan anställa all den personal vi behöver, säger hon och är positiv till övertagandet men menar att det är viktigt att kommunen inte startar med mindre resurser än landstinget haft.

– Kommuninvånarna bryr sig inte om de betalar skatt till landstinget eller kommunen, men om vi inte har nog med resurser kan de nog uppleva att vården blir sämre när kommunen tar över.

ÖKA SKATTEVÄXLINGEN

Annons

Det är nu upp till kommunfullmäktige att besluta om de godkänner skatteväxlingen.

– Arbetsutskottet ska försöka få igenom nya förhandlingar mellan kommun och landsting för att öka skatteväxlingen. Det är enda möjligheten för oss att få de pengar vi behöver, säger Agneta Thomsson.

Om en sådan förhandling går igenom, kommer tiden för övertagandet förmodligen att flyttas fram till 1 juli 2008. Men tills vidare förbereder sig socialförvaltningen ändå för att det sker i januari.

– Det känns som kort om tid att börja då, men får vi rätt resurser så tror jag vi kommer att göra ett bra jobb.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons