Hemsjukvården blir kommunal
MÖRBYLÅNGA
Från och med årsskiftet går hemsjukvården i Kalmar län över i kommunal regi.
– Det handlar om att man samlar resurserna på ett ställe för att kunna erbjuda en bättre hemsjukvård, säger Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson.
Närmare 103 miljoner kronor växlas från landstingets konto till kommunerna. Landstingsskatten sjunker med 25 öre, men i gengäld så ökar kommunalskatten med lika mycket. Ekonomiskt blir det därmed inga förändringar. Inom landstingets hemsjukvård sker idag cirka 230 000 hembesök per år. Hembesök som från och med årsskiftet kommer att skötas av kommunerna.
SER FÖRDELAR
Kent Ingvarsson ser fördelar med det kommunala övertagandet.
– Som det är nu så möts ibland sjuksköterskan från landstinget kommunens personal i dörren hemma hos människor. Det blir bättre om vi får samma huvudman, tror moderaten Kent Ingvarsson.
Hans åsikt delas av landstingsstyrelsens socialdemokratiske ordförande Anders Henriksson.
– Vår förhoppning är att vården i hemmet ska fungera enklare och smidigare för patienterna, som ofta är äldre personer, genom denna förändring. Patienterna ska inte lägre ”hamnar mellan stolarna” när man byter huvudman eller vårdnivå. Här finns det mer att göra både inom landstinget och i samarbetet mellan landsting och länets kommuner. Min förhoppning är att avtalet om hemsjukvården stimulerar till en fördjupad samverkan till gagn för patienterna, säger Anders Henriksson.
PERSONLIGT BREV
För Mörbylånga kommuns del innebär det att hemsjukvården enligt kommunalrådet Ingvarsson kommer att förstärkas med fyra-sex tjänster från landstinget. I stället för att annonsera ut tjänsterna så kommer de landstingsanställda som berörs att få ett personligt brev med ett erbjudande om att lämna in intresseanmälan, därefter sker en normal jobbrekrytering. Tio sjuksköterskor i Mörbylånga kommuns regi idag ska bli 16 till årsskiftet, vidare så är tanken att antalet arbetsterapeuter ska ökas från två till tre.
– Det är snabba puckar, konstaterar Kent Ingvarsson.
Landstinget och länets kommuner är visserligen överens om hur hemsjukvården ska omorganiseras, men rent formellt måste kommuner och landstingets fullmäktigesamlingar ge klartecken under hösten. En konsekvens av omorganisationen kommer bli att antalet distrikssköterskefilialer minskar. Detta eftersom inte bara personalresurser överförs från landsting till kommuner utan också resurser för lokaler.