Annons
Nyheter

Hemligt spel inom Ötab – Edmarks dagar räknade?

Nyheter • Publicerad 22 november 2007

ÖLAND

Starka krafter med anknytning till Ölands Turist AB är uppenbarligen i full färd med att såpa stången för ordföranden Rolf Edmark (m). Valberedningen till nästa bolagsstämma föreslås nämligen få ett nytt utseende, vilket av nutida ”Ötabologer” tolkas som att det är godnatt för den nuvarande ordföranden.

Annons

På den gamla goda, alternativt onda, tiden när världen styrdes av terrorbalans och järnridån låg som en – tja, ridå, över Europa, fanns det en speciell kår av så kallade kremlologer. Deras uppgift var att tolka varenda litet adjektiv eller konjunktion som kom ut från Kreml-borgen i Moskva. Därefter vidtog analys av det sagda, och så småningom kunde en klartext publiceras över vad de sovjetiska ledarna tänkte om läget och livet i världen. Ungefär på samma sätt får man bete sig när det gäller det som kretsar kring Ölands Turist AB (Ötab).

PIFF OCH PUFF

Inför kommande sammanträde med Ölands kommunalförbund har en bilaga publicerats med en underrubrik: ”Valberedning gällande nomineringar till Ölands Turist AB:s bolagsstämma 2008.” Under rubriken kan man utläsa att ordförande Lisbeth Lennartsson (till vardags c-märkt kommunalråd i Borgholm, red.) föredrar ärendet och att arbetsutskottet föreslår förbundsdirektionen besluta ”att till valberedning utse Annika Olsson (c), Tommy Eliasson (s) samt Jan Erici (m).”

Här kommer nu Ötabologerna in i bilden. Alltså: Tidigare satt Eddie Forsman (m) i valberedningen. Eddie Forsman är ungefär som Piff i konstellationen Piff och Puff, där Puff är den omdiskuterade och rent av ryktbare ordföranden Rolf Edmark. Jan Erici är förmodligen ingen större vän av Rolf Edmark, särskilt inte efter det att han blev utkuppad ur Borgholms kommunstyrelse av samme Edmark. Följaktligen tyder valet av Erici som ledamot i valberedningen att det är goodbye och exit Edmark från ordförandeposten. Jan Erici kommer nämligen garanterat inte att föreslå Edmark till omval. De övriga föreslagna ledamöterna, Eliasson (s) och Olsson (c) tillhör inte heller Edmarks fan-club, för att uttrycka det försiktigt.

REVOLUTION?

Är det en revolution på gång i turistbolaget? Nja, enligt Lisbeth Lennartsson (c), ordförande i kommunalförbundet och kommunalråd i Borgholm är ”det inget konstigt med förslaget.”

Men Eddie Forsman är ju uppenbarligen ute ur leken.

– Men det är av omtanke om Eddie. Han har så mycket att göra. Han är ju bland annat vice ordförande i Regionförbundet.

Och det låter ju väldigt ansträngande... Men vi ger oss inte. Någonting är på gång. Ett gott exempel på det är när det för några veckor sedan skulle hållas presskonferens om det nya, fantastiska turistpaketet, där Öland, Kalmar och Nybro ska satsa på en gemensam web-portal. Kommunalrådet Johan Persson (s) från Kalmar var på plats. Kommunalrådet Markus Lund (s) fån Nybro var där. Men representanter från Öland var det ont om. Ja, det vill säga de båda ö-kommunerna representerades av – Rolf Edmark... Faktum är att varken Kent Ingvarsson eller Lisbeth Lennartsson blev inbjudna. Och man kan ju undra varför.

Varför blev inte ni bjudna?

Annons

– Det fanns en tro på att vi skulle vara med. Vi skulle ju visa upp oss allihop, alla kommunalråd.

– Det skulle vara en bred förankring.

Men ni blev alltså inte inbjudna. Borde inte ordföranden, Rolf Edmark, fixat det?

– Hmmmm, inga kommentarer.

Enligt vad Ölandsbladet erfar är inte Ölands Kommunalförbund särskilt nöjda med Rolf Edmarks sätt att sköta sitt ordförandeskap.

– Han verkar mest köra sitt eget race, påpekar också en anonym upppgiftslämnare.

Och det kanske stämmer överens med den bild som gavs vid en konversation mellan landshövding Sven Lindgren och Rolf Edmark inför den ovan nämnda presskonferensen. På frågan om inte just Lisbeth Lennartsson och Kent Ingvarsson också skulle inbjudas fick hövdingen svaret:

– Det räcker med mig och Öholm.

Men nu kanske Edmark har ”räckt” färdigt – åtminstone som ordförande i Ötab.

Eller vad tror du Lisbeth Lennartsson?

– Inga kommentarer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons