Annons
Nyheter

Hemkunskap populärast tillval

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

Det är inte fotboll eller innebandy som är det populäraste tillvalet bland eleverna på Skansenskolan. Det är hemkunskap.

Annons

– Det är jätteroligt att eleverna är intresserade, säger Kicki Lundgren som är lärare för hemkunskapen.

Skansenskolan har i år startat ett nytt projekt. Det är elevens val som nu finns på schemat en gång i veckan. Det är eleverna själva som får välja vad de ska göra.

– Det har börjat jättebra. Det är den bästa skolstarten på många år, säger Per Malmkvist som är rektor på Skansenskolan.

KAN BÖRJA REDAN I SJUAN

– Vi satsar mycket på de sjundeklassare som valt hemkunskap på elevens val eftersom de inte har hemkunskap på det ordinarie schemat, det börjar först i årskurs åtta. När vi har genomgång går vi också igenom hur viktigt det är med bra hygien i köket, säger Kicki Lundgren.

Men fortfarande återstår en del detaljer att lösa inför elevens val under vintern.

– Vi funderar på vad vi ska göra med fotbollen och golfen i vinter. Vi kan inte köra utomhus som vi gör nu. Vi måste hitta något nytt, vi tittar på inomhuslokaler, säger Per Malmquist.

Per berättar också att Skansenskolan kommer att försöka göra någon slags julföreställning med musikgruppen, bildgruppen och teatergruppen.

Vad gör ni på hemkunskapen?

– Vi lagar mat så klart. Maten vi lagar är inte så komplicerad, det är mat som eleverna själva ska kunna göra efter skolan. På elevens val har vi inte så mycket teori utan en kort genomgång sen sätter vi igång med matlagningen, eftersom vi bara har 80 min, berättar Kicki Lundgren.

Annons

Eleverna jobbar för fullt i köken. Denna dag bakas det pizza. Det slamras i kastrullerna och det börjar lukta god mat i lokalen.

– Jag är intresserad av matlagning och tycker det är roligt, berättar Lisa Pettersson i årskurs sju.

Hur känns det att hemkunskapen är så populärt bland eleverna?

– Det är jätteroligt att eleverna är intresserade. Vi har ju flest elever bland alla olika val, så det är jättekul, säger Kicki Lundgren.

MARTIN WILLSUND

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons