Nyheter

”Hemfixare” för de äldre

Nyheter • Publicerad 15 november 2006

MÖRBYLÅNGA

Socialdemokratiska fullmäktigegruppen föreslår en ”fixartjänst” som skall hjälpa de äldre att byta lampor, möblera om och sanda trappan och liknande vardagsbestyr. Allt för att förebygga olyckor i hemmet.

För många äldre är det viktigt att få hjälp med enkla vardagssysslor, som att byta glödlampor och proppar med mera. Många klättrar upp på stolar och pallar för att göra dessa bestyr och faller inte sällan, ofta med skador som följd. Enligt statistik från Räddningsverket utgör dessa fallolyckor 40 procent av de äldres skador orsakade i hemmiljö.

MINSKAR LIDANDE OCH SPARAR PENGAR

Denna typ av olyckor orsakar inte bara mänskligt lidande, utan också stora ekonomiska kostnader för samhället, påpekar socialdemokraterna i sin motion. Men ”hemfixarna” skall inte bara förebygga och minimera skador hos äldre, utan även öka tryggheten.

– Det innebär också att många äldre kan bo kvar hemma i sin egen bostad längre, påpekar motionärerna.

Tjänsten skall vara gratis, förutom materialet som betalas av de boende själva.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.