Nyheter

Hembygdsförbundet kräver mer tid angående prästgården

Nyheter • Publicerad 3 december 2008

Kampen om Gärdslösa prästgård fortsätter ett tag till. Ölands Hembygdsförbund kunde inte komma till avslut vid sitt helgens extra insatta möte. I stället vädjar man till kyrkan, som satt en deadline, vilken redan är överskriden, om mer tid att grunna över: Att köpa eller inte köpa, det är frågan...

Helgens extra insatta möte med Ölands Hembygdsförbund hade i stort sett enbart en punkt på dagordningen: Gärdslösa prästgård.

Kyrkan, som säger sig inte ha någon som helst användning av byggnaden, vill så snabbt som möjligt bli av med det som man kallar ”Kostnadsställe Gärdslösa prästgård”.

Andra krafter, uppenbarligen mer romantiskt lagda än kyrkan, betraktar prästgården i ett helt annat ljus:

”Herregud, det var ju här som Sveriges ojämförligt mest betydande poet, Erik Johan Stagnelius, föddes och växte upp. Inte kan man sälja det som en simpel sommarstuga.”

Inom Ölands Hembygdsförbund finns båda dessa synsätt företrädda – de som vill bevara prästgården och värna ett öländskt kulturarv, och de som mer betraktar prästgården som ett ”kostnadsställe.”

På söndagen möttes båda dessa ytterligheter vid ett extra insatt möte med Hembygdsförbundet på Rungården.

Mängder med hembygdsfolk från Ölands alla hembygdsföreningar hade mött upp. Och alla förutsättningar fanns således för fortsatta livliga diskussioner i ärendet.

Men det kunde ha börjat bättre.

Det blev inte ens tjuvstart på diskussionsloppet. Snarare blev det tvärstopp – på grund av rent formaliatjafs.

Monica Orthagen, som blev vald till mötessekreterare, presenterade inte mindre än 12 fullmakter från sin egen hembygdsförening, Torslunda. Och detta tilltag gillades nu inte av alla.

Skulle dessa fullmakter räknas som giltiga röster eller inte? Nej ansåg vissa, medan andra tyckte det var helt OK.

Hembygdsförbundets ordförande, Gay-Olof Arvidsson, bläddrade förtvivlat i pärmen med stadgarna, men hittade ingen paragraf som tillstyrkte – eller avstyrkte.

– Hmmm, det är bristfälliga stadgar, konstaterade han.

– De är gamla och omoderna.

Andra ombud hakade upp sig på att kallelsen var rubricerad som ”extra årsmöte”. Ett årsmöte är ett årsmöte och sker endast en gång per år. Men detta lilla skrivfel, detta faux pas i organisationsvärlden, utlöste också en animerad diskussion som mötesordföranden, Åke Nilsson, med några väl valda ord lyckades stoppa.

Men prövningarna var inte slut med detta. Den totala förvirringen bröt ut när en av ombuden undrade om styrelseledamöter i de olika hembygdsföreningarna också hade rösträtt, likt de valda ombuden.

Till slut enades mötet om att de inte hade det och därmed minskade antalet röstberättigade till 31 stycken.

Efter cirka en timmas palaver och några minuters välbehövlig rast, kunde så den egentliga Debattpunkten med stort D börja.

Preludiet stod Gay Olof Alfredsson för. Först nödgades han konstatera att Ölands Hembygdsförbunds styrelse med röstsiffrorna 4 - 3 redan avstyrkt köpet av prästgården.

– Men prästgårdarna är ett ultraarv som är värda att värna, tyckte Gay Olof Alfredsson, och visade därmed ganska tydligt hur han röstat.

– Gärdslösa ligger mitt å ön och dessutom på östra sidan. Och det är ju inte så ofta som vi engagerar oss i det väderstrecket, fortsatte han, men kom snart in på betydligt tyngre argument än geografisk placering av objektet.

– En av öns internationellt mest kända namn föddes där, sa han varvid instämmande mummel spreds i lokalen.

Kyrkans agerande verkar dock inte stå högt i kurs bland hembygdsföreningsfolk - åtminstone inte hos ordföranden.

– Vi har fått väldigt lite tid på oss att handla. Kyrkan borde ha visat mer respekt för en organisation med tusentals medlemmar som Ölands Hembygdsförbund.

Det var var nästan så att en liten applådåska hängde i luften...

Efter Gay Olof Alfredssons lätt känslosamma inledning, vidtog så den egentliga debatten.

– Vi har inte råd, löd det från flera håll.

– Vi har inte råd att låta bli, löd stridsropet från motståndarlägret, det vill säga de som vill köpa gården.

Ett av de klurigare, och föredömligt stringenta inläggen, kom från Högby hembygdsförening, Linnea Jonsson:

– I stadgarna står det att vi ska vårda, ja, värna ja – men inte något om att vi ska äga.

När ett av ombuden läste upp en vädjan från (den frånvarande) kassaförvaltaren Åke Johansson, som kortfattat gick ut på: ”köp inte prästgården, satsa pengarna på Himmelsberga i stället”, då trodde nog alla lite till mans att det var kört.

Men Gay Olof Alfredsson hade ett trumfkort i bakfickan. I ett förslag till beslut som han delade ut till de närvarande ombuden pläderade han för en tids respit.

– Det är en vädjan om lite mer tid. Minst två månader. Om kyrkan inte går med på det, ja då avför vi ärendet Gärdslösa prästgård från dagordningen.

Vid den efterföljande omröstningen som mötesordföranden lät genomföra utan röstsedlar, handuppräckning eller andra finesser utan enbart med acklamation, fann han att mötesdeltagarna enats om att be kyrkan om mer tid.

Men tid är det ont om. Egentligen gick tidsfristen ut redan igår (måndag). Så det är bara att hoppas att kyrkan verkligen visar de 11 212 medlemmarna vederbörlig respekt och väntar med försäljningen innan Hembygdsförbundet tänkt färdigt...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.