Annons
Nyheter

Helt snurrigt om Köpingskolan

Nyheter • Publicerad 7 december 2007

MÖRBYLÅNGA

Är det alla rondeller som gör att de politiska besluten i Mörbylånga blir så snurriga? Vid det senaste fullmäktige blev det en spektakulär återremiss av det uttjatade ärendet Köpingskolan. Samtidigt bad man skolnämnden att säga sitt om ett annat medborgarförslag som rör Oasen, trots att skolnämndens tidigare utredningar om Köpingskola och Oasen tydligen inte duger...

Annons

All politik är inte rätlinjig. I Mörbylånga kanske mindre än i många andra landsbygdskommuner. Det uttjatade ämnet Köpingskolan är ett typexempel. Vid det senaste fullmäktigemötet beslutade en majoritet av de folkvalda till menighetens stora förvåning att återremittera ärendet Köpinskolans vara eller inte vara för ny utredning av skolnämnden. Med andra ord så underkändes skolnämndens tidigare beräkningar av den framtida skolsituationen i kommunen.

Skolnämnden har som bekant annars hävdat att Köpingskolan inte behövs i skolorganisationen. Det finns tillräckligt med lokaler, även för ett framtida behov, hävdar man från det hållet. Denna ståndpunkt intar nu inte den stridbara föräldraföreningen som lyckats baxa ärendet tillbaka till ruta ett två gånger. I början av veckan var skolchefen Ann Willsund, kallad till överläggningar med kommunstyrelsens arbetsutskott, för att reda tu den uppkomna situationen.

– Och då fick hon order om att köra två parallella spår. Dels att fortsätta att räkna med Köpingskolan, dels att räkna bort skolbyggnaden, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

Knappast en glasklar linje att gå efter. Men så kan det ibland hampa sig i de politiska irrgångarna.

På onsdagen höll skolnämndens arbetsutskott ett extra inkallat möte. Och där beslutade man i stort sett ingenting.

– Nej, det resonerades bara kring de två olika spåren som vi har att gå efter. Och det kommer förstås att bli väldigt krångligt att lägga en hyfsad budget med två olika scenarier, medger skolchefen Ann Willsund.

TVÅ FÖRSLAG

Mitt i allt detta, har kanske beslutsfattarna glömt att ytterligare ett medborgarförslag hänger över dem. I detta medborgarförslag krävs det att Oasen ska få vara kvar. Oasen är en skolbyggnad som föräldraföreningen på Köpingskolan föreslagit går att räkna bort i sammanhanget. Eller annorlunda uttryckt, går att spara på så att Köpingskolan får vara kvar.

Enligt nya regler för medborgarförslagens hantering i kommunen, ska sådana direkt skyfflas vidare till lämplig facknämnd som får ta det avgörande beslutet. Medborgarförslaget om Oasen kommer således skolnämnden att behandla den 11 december. Där kan man alltså besluta att bistå medborgarförslaget. Gör man det så går man emot det första medborgarförslaget – där man vill behålla Köpingskolan på Oasens ”bekostnad”.

De folkvalda står alltså inför den egendomliga situationen att säga ja eller nej till två motstridiga medborgarförslag. Säg sen inte att det politiska livet inte har sina poänger även i en liten landsbygdskommun som Mörbylånga...

Annons

ULF HEDMAN

Fotnot:Oasen är en fristående skolbyggnad där elever med särskilda behov får sin undervisning

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons