Annons
Nyheter

Hättan är kronan på verket

Nyheter • Publicerad 11 februari 2013

GRÖNHÖGEN

Nu tronar den åter i toppen på Grönhögens kvarn, den renoverade hättan som sattes på sin plats under måndagen.

Annons

– Den väger 7,5 ton och är minst 2,5 ton tyngre än när den togs ner, eftersom det uppruttna virket har ersatts med ny ek, säger Grönhögsbon Claes Elinder som har engagerat sig i kvarnens renovering.

Ölandsbladet skrev för några veckor sedan om att renoveringen av Grönhögens kvarn blivit en invecklad historia. Claes Elinder är en av tre jurister som författar en stämningsansökan mot Kalmar läns museum och eventuellt en diplomerad kvarnbyggare, sedan den första renoveringen misslyckades och höll på att leda till att kvarnens tak rasade samman.

TIMMERMANSJOBB

Nu har kvarnen genomgått en andra reparation. Claes Elinder var på plats när den nyrenoverade hättan skulle placeras på toppen av kvarnen. Tidigt på måndagsmorgonen inleddes arbetet, som tog upp emot fyra timmar.

– Det gjordes i två steg, det handlade om att få inpassningen rätt. Man kan beskriva det som att två cirklar ska ligga på varandra och hättan måste ligga helt fritt så att den kan snurra obehindrat, säger Claes Elinder.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons