Nyheter

Hastighet blir regeringsfråga

Nyheter • Publicerad 18 februari 2010

ÖLAND

För några månader sedan, i november 2009, beslutade Vägverket att minska hastigheterna på i stort sett varenda öländsk väg.

Detta tilltag medförde våldsamma protester från de båda ö-kommunerna. Protester som nu letat sig ända upp på regeringsnivå.

Vägverket har sina visioner för en säkrare trafik – den mest ouppnåeliga är väl den så kallade nollvisionen. Men syftet är förstås gott. Ibland tenderar dock verkets idéer att krocka med vad vanligt folk och även beslutsfattare runt om i landet anser vara nödvändiga för en säkrare trafik.

Dit hör Vägverkets drakoniska beslut om att sänka hastigheten på varenda öländsk väg av betydelse.

Öländska vägar som är tämligen ödsliga 10 - 11 månader om året likställdes med andra betydligt mer belastade vägar och i november 2009 skruvades hastigheten ner från 90 - 70 till 80 - 60.

Såväl Mörbylånga som Borgholms kommun överklagade prompt denna hastighetsåtstramning med bland annat argumentet att verket inte gjort riktiga analyser av situationen på ö-vägarna.

FÖRANKRING

Dessa protester har nu skyfflats via Vägverket ända upp på regeringsnivå (näringsdepartementet).

Nu är det föga troligt att kommunerna får gehör för sina protester. Argumenten är nämligen desamma som presenterades för Vägverket.

– Jag tycker fortfarande det var oöverlagt att sänka hastigheten över hela kommunen och resten av ön, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Ta exempelvis sträckan mellan Alby och Torngård. Man kan i stort sett se från vägkorsning till vägkorsning, men ändå sänktes hastigheten till 70.

– Lagar, förordningar... och hastighetsbegränsningar måste på något sätt vara förankrade hos allmänheten.

KARANTÄN

Men Kent Ingvarsson har också en annan infallsvinkel på problemet.

– Vägverket anför bland annat att vår vägstandard är för dålig. Det är alltså därför man infört dessa hastighetsbegränsningar.

Och just just detta att Vägverket strukit Öland från sin prioriteringslista, eller egentligen från alla listor överhuvud taget, som gör Kent Ingvarsson mest irriterad.

– Vi sitter i någon slags karantän. Och man kan ju undra hur länge vi ska göra det.

• Kringleden runt Färjestaden?

– Ha, glöm det.

Nej, faktum är att det mesta som sker i nybyggnadsväg, om vi nu tillåts att vara lite putslustiga, är i kommunal regi.

Den ny Möllstorpsgatan är ett bra exempel på det. Kommunen satsar cirka tio miljoner på vägen.

– Men vägverket har i alla fall lovat att sköta om vägen...efter att den är färdigställd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.