Nyheter

Hästägare höll hov i rätten

Nyheter • Publicerad 6 maj 2011

MELLERSTA ÖLAND

Den unga ryttarinnan berättade upprört för tingsrätten om hur hon köpt en lugn tävlingshäst av en öländsk stuteriägare.

Men tävlingshästen visade sig rent livsfarlig.

Nu döms den öländska stuteriägaren att betala den unga kvinnan sammanlagt 107 000 kronor för hästen och de utgifter hon haft för den. Samtidigt ska också stuteriägaren betala kvinnans rättegångskostnader på 18 130 kronor.

Det var under sensommaren som den västgötska ryttarinnan sökte en häst som hon kunde tävla i hoppning med. På internet fick hon läsa en annons från Öland, vilket väckte intresse.

Kvinnan ringde upp den öländska stuteriägaren och frågade kring hästen, viktigt för henne var att hästen skulle vara snäll och lugn eftersom hon avsåg att tävla med den.

SNÄLL OCH OKOMPLICERAD

I samband med provridning i juli så försäkrade den öländske hästägaren att hästen var lugn, snäll och okomplicerad. Köpeskillingen sattes till 85 000 kronor och affären gjordes upp.

Redan efter ett par dagar förstod västgötakvinnan att det inte stod rätt till med hästen, som visade sig ”direkt livsfarlig” i så väl stall som ridhus.

Hon försökte få tag på stuteriägaren igen, men denne visade sig vara svåranträffbar. Hävningsförklaring med rekommenderat brev löstes inte ut och det juridiska ombudets skrivelse besvarades inte heller.

Då kvinnan fick tag på tidigare ägare till hästen visades det sig att problemen med hästen inte var några nyheter och att den öländska stuteriägaren mycket väl var medveten om dessa när hästen senare såldes vidare.

HÖRDE INTE AV SIG

Inför tingsrätten berättade ryttarinnan om omständigheterna krings hästaffären. Stuteriägaren som ombetts att yttra sig över stämningsansökan hörde inte av sig.

Tingsrätten dömde därför till ryttarinnans fördel, varför den öländske stuteriägaren måste betala henne 107 000 kronor för hästutlägg och 18 130 kronor för rättegångskostnader.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.