Annons
Nyheter

Harv spärrar av vägen

Nyheter • Publicerad 4 juli 2007

GLÖMMINGE

– Det är ju märkligt att det finns en kommunal badplats i Lökenäs som det inte finns någon väg till,  säger lantbrukaren Hans Deurell i Glömminge, som spärrat av vägen från Röhälla bort mot Lökenäs med en stor harv.

Annons

På harven finns en skylt, som hänvisar till telefonnumret 47 000, numret till Mörbylånga kommun.

Hans Deurell säger att vägen från söder mot Lökenäs spärrats av av de sommarboende.

– Jag får inte köra på deras väg, varför skall de då ha full rätt till trafik på min väg, över min mark?

– Sommargästerna kommer hit ett par veckor om året och hävdar att de har all rätt mot mig som bor här året runt.

Det är alltså full konflikt mellan en Ölandsbonde och sommargästerna; ansvariga inom Mörbylånga kommun säger att allting faktiskt inte enbart är Deurells fel, även de sommarboende, som spärrat av sin del av vägen från söder, har skuld i det långa bråket.

FINNS EJ PÅ KARTA

– Min väg går genom min mark och det är egentligen ingen väg alls för den finns inte ens på lantmäteriets karta. Varför skall jag hålla den öppen för Lökenäsborna som stängt mig och alla andra ute från sin privata väg?

– Om man kör där kan man bli utsatt för skäll och ovett.

– Jag kräver inga pengar men vill ha rättvisa och hela frågan ordnad.

En som drabbats av vägbråket är Örjans Livs på backen i Glömminge. Eftersom kunderna nu inte kan ta sig från Lökenäs, via Röhälla och upp mot affären ställer de kosan åt andra hållet och handlar i Färjestaden istället.

Annons

– Jag har märkt en viss kundminskning, säger Örjan Johansson, som vill ha ett snabbt slut på harvbråket.

Även i sommarstugeområdet är irritationen stor; det svärs över bonden och hans eländiga harv.

SKALL LÖSAS

– Mats Lindahl på byggnadsnämnden i Mörbylånga, som är van vid öländska bybråk, suckar över harven.

– Vi jobbar nu på en översiktsplan för området och jag räknar med att vi skall kunna öppna upp vägarna inom ett år. Kommunens intressen väger så tungt i ärendet att en uppgörelse kommer att tas fram, så eller så.

– Det blir antagligen så att Mörbylånga kommun tar över ansvaret för vägarna i området; därmed är det skattebetalarna som står för underhållet och det blir öppna vägar till den populära badplatsen i Lökenäs.

PÅ 30-TALET

Hans Deurell berättar att det var på 30-talet som den nu med harven avspärrade vägen anlades av professor Almquist, som då ägde området,

– Han behövde kunna ta sig fram till sin sommarbostad, men någon allmän väg har det aldrig varit, och nu är det jag som äger marken.

Mats Lindahl säger att eftersom harven står på privat mark kan kommunen inte agera och flytta den.

Annons

– Men jag vill påpeka och understryka det ansvar som markägaren tagit på sig genom att placera ut den. Det kan bli fråga om skadestånd om någon skadas på harven, om en bil kraschar mot den i mörkret eller om ett utryckningsfordon hindras under utryckning till en allvarlig olycka, brand eller sjukdomsfall, kanske en drunkningsolycka. Harven står ganska skymd och det fanns på söndagen inga skyltar som varnar för att det står ett stort jordbruksredskap mitt i vägen. Bilarna måste därför försöka vända på den smala vägen, vilket inte är alldeles lätt.

– Bonden tjänar ingenting på att ha harven stående på vägen, ärendet är nu under beredning och harven gör varken till eller från i ärendets handläggning, säger Mats Lindahl.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons