Nyheter

Hårdare tag mot gatupratare

Nyheter • Publicerad 5 juni 2009

Bistra tider stundar för den rika flora av ”gatupratare” som invaderar Storgatan i Borgholm under sommartid.

– Det krävs tillstånd och parkeringsvakterna ska se till att tillstånden efterlevs, säger stadsutvecklaren Peter Adolfsson.

I sommar tar Storgatan farväl av trädäcken - samt störande gatupratare och alltför skrymmande varuexponering?

– Egentligen inget nytt det vi i Framtid Borgholm och kommunen går ut med, problemet är väl att reglerna inte efterlevts, kommenterar Peter Adolfsson den skrivelse som skickats till fastighetsägare och affärsinnehavare i Borgholm.

Enligt gällande regler får, efter tillstånd från polisen, gatupratare och varuexponering placeras inom ett område som är högst 70 centimeter från husvägg och högst fem meter utmed den lokal som verksamheten bedrivs i. Dessutom:

”På allmän plats såsom torg, park, med mera får ingen varuexponering eller uppställning av gatupratare ske”.

– Det handlar om att alla tar ansvar för en snyggare stad. Och med tanke på handikappade och räddningstjänst kan det inte stå saker överallt.

– Jag tror det finns en övertro på gatupratare och att ha en mängd varor ute på gatan. Till slut ser inte kunden skogen på grund av alla träd, säger Peter Adolfsson och rapporterar om positiv respons från medlemmarna i Framtid Borgholm.

– Vi är tämligen överens om att det här vill vi. Sedan finns det säkert en och annan som inte tycker att det är så positivt.

I skrivelsen utlovas återkommande kontroller samt polisanmälan vid regelbrott.

– Parkeringsvakterna ska se till att tillstånden efterlevs och bryter någon mot reglerna ska polisanmälan göras. Däremot har parkeringsvakterna inte befogenhet att ta bort gatupratare som bryter mot reglerna, rapporterar Göran Adolfsson.

Polismyndigheten är informerad och beredd.

– Vid polisanmälan får vi ta tag i det. Och det kan mycket väl bli så att även vi går rundor för att kontrollera att reglerna följs, säger Magnus Areskog, chef för polisstyrkorna på Öland.

Och ni kan ta bort regelvidriga gatupratare?

– Den befogenheten har polisen, de kan tas i beslag om ägaren inte efterföljer det vi säger till honom eller henne.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.