Annons
Nyheter

Hårda tag och mjuka nypor

Nyheter • Publicerad 1 september 2008

MÖRBYLÅNGA/KALMAR

Carin Götblad, länspolismästare för Stockholms län och sedan i torsdags även för Gotland län, besökte Kalmar för att ta emot det allra första stipendiet ur Kjell E Johansons minnesfond.

Annons

Det var i samband med Kjell E Johansons hastiga bortgång för ett drygt år sedan som familjen lät instifta en minnesfond. Det var en värdig mottagare av diplom, blommor och en check på 10 000 kronor som prisades av bland andra Margaretha Lööf-Johansson som är ordförande i minnesfonden.

– Carin var en av de första som styrelsen för fonden aktualiserade inför utdelningen. Hon är verkligen en värdig mottagare av det första stipendiet.

Och stipendiaten strålade och log med hela ansiktet.

– Jag är så otroligt glad och tacksam för detta, jag har aldrig förr fått ett stipendium, sa Carin Götblad. Jag fick noggranna förhållningsorder om att pengarna skall användas till något lyxigt. Jag tror att jag skall ta med min syster och åka på ett ridläger!

MED UNGDOMAR MOT DROGER

– Kjell E arbetade inom en rad områden. Det var alkohol och andra missbruk, våld och rasism, kvinnovåld och ungdomsbrottslighet. Men vi har valt att avgränsa stipendiet till att gälla framförallt arbete mot droger och med ungdomar.

Carin Götblad berättade om sitt arbete, där hon sedan hon tillträdde för fem år sedan har förändrat stockholmspolisens arbetssätt på en rad områden. En av hennes starkaste övertygelser är att polisen måste arbeta i samarbete med andra myndigheter och frivilligorganisationer.

– Ett repressivt arbete enbart ger enbart kortsiktiga effekter och skapar motsättningar inte minst mellan ungdomar och polisen.

Hon har ett eget ungdomsråd där trettio ungdomar ger henne råd och tips om hur polisen skall få bra kontakt på skolor och fritidsgårdar.

– Det har lett till att vi har öppnat ett antal små, lokala polisstationer där personerna lär känna dem som bor där. Ett mobiltelefonnummer stationsdörren räcker, då kan vem som helst få kontakt med den polis de känner.

Annons

FRITIDSGÅRDAR NÖDVÄNDIGA

Carin Götblad var fritidsledare och förskollärare innan hon gick vidare och utbildade sig till polis. Hon menar att det är den bästa grunden en länspolismästare kan ha.

– Jag vet att fritidsgårdar och fältassistenter gör skillnad. Om en kommun drar in på sådan verksamhet kan ingen polis i världen lösa de problem som uppstår.

Hon berättar om hur hon har gett ökat polisstöd till kommuner i Stockholm mot att de i gengäld har öppnat fritidsgårdar, och att det idag finns kontaktpoliser för samtliga 1 500 skolor i Stockholms län.

– Det handlar om krav och motkrav, och det fungerar.

Hennes arbetssätt möttes från början möttes av ilska och tvivel från många håll, och hon har fått en rad anmälningar på sig. Men hon gav sig inte och bestämde sig tidigt för att uppmuntra dem som gör bra insatser på golvet.

– Jag kommer att ha som krav att den som söker en högre tjänst måste ha erfarenhet från arbete på en lokal polisstation i någon av våra förorter, säger länspolismästaren som arbetar efter måttot ”hårda tag och mjuka nypor”.

MARIA WIELL

Motiveringen:”Stipendiet har tilldelats Carin Götblad därför att hon i likhet med Kjells mångåriga gärningar i kampen mot missbruk arbetar med: Stor kunskap och saklighet; Övertygelse och uthållighet; Oräddhet och mod; Barn och ungdomar i fokus.”

Kjell E Johansons minnesfondinstiftades i samband med hans bortgång i juni 2007. En gång varje år kommer ett stipendium att delas ut till en person som arbetar i hans anda. I styrelsen för Kjell E Johansons minnesfond finns Kjells hustru Margaretha och deras barn. Där finns också förre ordföranden för vänsterpartiet Lars Werner, Inger Båvner som är stadsdirektör för kultur- och fritid i Stockholm samt IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons