Nyheter

Hård kritik mot stängning

Nyheter • Publicerad 15 mars 2013

BORGHOLM

Socialnämndens stängning av psykiatriboendet på Markgatan upprör brukare och personal.

- Jag är medveten om att kommunen är i behov av besparingar, men att dessa skall drabba de som redan ligger är förskräckligt, säger en brukare och anklagar nämndens ordförande för ”ren och skär lögn”.

När Ölandsbladet för drygt en vecka sedan kontaktade socialnämndens ordförande Eva Karlström (M) om stängningen av psykiatriboendet blev svaret:

– Vi stänger inte huset. De personer som bor där flyttas inte. Däremot finns inget behov av dygnetruntpersonal, bemanningen kommer att ändras.

Dagarna efter intervjun offentliggjordes socialnämndens protokoll från sammanträdet den 27 februari:

”Socialnämnden beslutar att psykiatriboendet på Markgatan stängs snarast möjligt - besparing 2,5 miljoner kronor.”

I ett nytt svar om Markgatan säger Eva Karlström nu:

– Stängning innebär att den fasta bemanningen och de lokalytor som nyttjats till det försvinner, vi stänger och avslutar den fasta verksamheten. De boende har sin lägenhet kvar och det kommer att säkerställas att man får de insatser man har behov av.

TVINGAS BORT

Psykiatriboendet på Markgatan har fyra lägenheter med plats för korttidsboende. I dag finns två boende på boendet. Tjänsterna för de fyra anställda, den ”fasta bemanningen”, är i och med stängningen under avveckling.

Enligt källor till Ölandsbladet innebär förändringarna att de boende i praktiken tvingas därifrån.

- Den ene ska kommunen placera på ett boende i en annan kommun, den andre känner sig tvingad att flytta då dygnetruntpersonalen försvinner, sägs det till tidningen.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.