Nyheter

Hård konkurrens för lökodlare

Nyheter • Publicerad 30 oktober 2008

FÄRJESTADEN

Öland har Sveriges enda bönodlingar. Och upp till 15 000 ton öländsk lök lämnar ön varje säsong. Bra marknadsföring för Öland – men verksamheten för odlarna är tuff.

– Konkurrensen är hård mellan lök och andra grödor, säger Johnny Lindh, vd i Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, en ekonomisk förening med 160 medlemmar.

Majoriteten av medlemmarna kommer från Öland. Varje säsong levererar föreningen mellan 13 000 och 15 000 ton lök till landets matbutiker, under varumärket ”Ölands lök”.

– Det har vi valt för att marknadsföra Öland.

Men trots valet av namn kvarstår problemet att det finns en överproduktion av lök i Europa, bland annat Holland, Danmark och Tyskland. Detta gör att priserna på lök pressas ner hela tiden.

– Därför blir resultatet för en odlare väldigt dåligt. Vi är ju en mellanhand, men för odlarna är det inte bra. Priserna sänks för att sälja men det säljs ju inte mer lök för det, säger Johnny Lindh.

MILJÖGRÖDA

De öländska odlarna är dessutom de enda i landet att odla bönor, och framför allt bruna bönor.

– Odlare har försökt på andra ställen men inte riktigt lyckats. Jag vet inte varför, men det handlar nog mycket om att den gamla kompetensen finns här, både när det gäller maskinutrustning och kunskap.

Han menar också att bönan är en miljögröda.

– Den binder kväve till marken, vilket gör att det inte behövs särskilt mycket bekämpningsmedel. Och ogräsrensningen kan till stor del göras mekaniskt.

SVÅRODLADE

I år har dock Ölands bönodling minskat. Enligt Johnny Lindh ligger en normal bönskörd på 800 ton, medan årets resultat stannar på 500 ton.

– Det är inte helt lätt att odla bönor. Det tar tid för odlaren att tänka om och få ut de resurser som går ur marken.

Han tror dock på en ljus framtid för bönorna:

– Konsumtionen av dem ökar hela tiden. De är proteinrika och diskussionen kring att äta mindre kött gör att fler äter bönor istället.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.