Nyheter

Hård debatt kring skolbuss-regel

Nyheter • Publicerad 18 september 2009

45 minuter enkel resa är max. Oavsett kostnad.

– 45 minuter och inte ett dugg mer, folket bor på landsbygden och de ska ha bra förutsättningar, dundrade centerns Stig Bertilsson när fullmäktige i Borgholm körde över utbildningsnämnden i en sällan skådad sågning.

Tretton skolbarn i Borgholms kommun har det, specialtransporter för att komma under 45 minuter enkel resa till skolan.

Kostnad för utbildningsnämnden: cirka 900 000 kronor per år, därav nämndens krav och motion om slopad 45-minutersregel.

I något som formade sig till ett långt generalangrepp mot kommunstyrelsen, vilka sagt nej till motionen, argumenterade utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva (C) för ja.

– Vi måste prioritera lärartjänster istället för bussresor, ansåg hon och påpekade att utbildningsnämnden ska spara fem miljoner kronor i budget 2010.

– Om utbildningsnämnden inte får stöd för motionen måste vi skära ner någon annanstans, det är enkel matematik.

Med samma matematik räknade hon snabbt ut att 900 000 kronor motsvarar två lärartjänster.

Förutom stöd från moderaterna stod center-Ateva närmast ensam i kravet på adjö till 45-minutersregeln.

Och den monumentala sågningen kom främst från partikamrater.

– Hand upp den som trodde att regeln inte skulle kosta pengar! Vi (fullmäktige) har redan prioriterat, vi har prioriterat att barnen inte ska sitta längre än 45 minuter i buss, förklarade Daniel Nilsson.

LURADE?

Peder Svensson, aktiv skolkramare i Runsten med omnejd, ansåg sig lurad.

– Det sades att vi skulle spara 1,6 miljoner när skolorna i Böda och Södvik lades ned, nu pratas det om 900 000 i busskostnad. Vi sparade alltså inga 1,6 miljoner, har vi inte lurat hela fullmäktigegruppen?

Albökes politikerprofil Stig Bertilsson halkade av okänd anledning in på rekordskördar och rekordturistsommar innan han levererade följande salva:

– Borgholm är unikt för här bor folket på landsbygden...och de ska ha bra förutsättningar! 45 minuter och inte ett dugg mer!

Miljöpartiet, ÖP, och socialdemokraterna tog också chansen att fria till landsbygdens folk.

– Vi har försämrat tillräckligt mycket för befolkningen norr om Köpingsvik, Först skolorna och sedan slopad 45-gräns, då flyttar de. Jag skulle själv flytta, sade Ilko Corkovic (S).

– Olycklig prioritering. De här tretton barnen ska inte betala ett betydligt högre pris än andra barn för de besparingar utbildningsnämnden ska göra, ansåg Maria Lindmark (MP) och tipsade ordförande Ateva om att ställa hårdare krav vid kommande skolskjutsupphandlingar.

Något Eddie Forsman instämde i.

– Kriterierna för upphandlingen måste ses över, det måste vara fel i systemet, trodde moderaternas talesman.

Spridda röster om återremiss hördes, bland annat från kristdemokraterna. Vänsterns Kerstin Bjellert ansåg frågan som svår och tilläggsyrkande att andra nämnder skulle dela på merkostnaden om 45-minutersregeln förblev.

Slutordet i den långa debatten fick Sune Axelsson (S):

– Skolan är till för barnen och inte tvärtom.

I omröstningsrundan förpassades återremisskravet till papperskorgen direkt, likaså fick Bjellerts tilläggsyrkande nej. Så ock utbildningsnämndens motion.

Därmed kan skolfolket förvänta sig tuffa takter vid budgetmötet i dag och i morgon i Böda.

– När jag lyssnar på inläggen låter det som att vi har obegränsat med pengar. Har vi redan glömt SKL:s analys, var Christina Atevas kommentar till motståndet från partikamrater och andra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.