Annons
Nyheter

Har trampat in 300 000 kronor

Nyheter • Publicerad 25 juli 2012

FÄRJESTADEN/BÖDA

Deras bästa vän gick bort i cancer. Nu har de cyklat 120 mil för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Annons

– Böda var Julias paradis på jorden, vi var här varje sommar, säger Beatrice Björch, Stina Lif, Amanda Löfgren och Adéle Rundgren vid sin slutdestination.

Det var i februari som Julia förlorade kampen mot cancern. Hon gick bort i skelettcancer bara 17 år gammal. Vilket förstås var innebar en stor sorg för hennes bästa vänner.

– Det kändes som att vi behövde lägga energin på något istället för att bara sitta och bara sitta ochgöra ingenting, konstaterar Beatrice Björch, Stina Lif, Amanda Löfgren och Adéle Rundgren på plats i Färjestaden på Köpstaden. Alltså precis innan slutdestinationen Böda. De senaste två veckorna hr de hunnit avverka tio städer på vägen ner från Östersund och samlat in 300 000 kronor på de olika platserna, genom ett konto på Barncancerfondens hemsida och en SMS-tjänst.

– Det välde in pengar redan från starten. Vilket förstås känns jätteskönt. Det behövs ju verkligen pengar till forskning för att göra framsteg.

Tanken med resan är att skapa en reaktion hos folk, göra något positivt av det negativa. Samtidigt som de vill kämpa för sin bästa vän som en del i sorgearbetet.

– Julia hade velat att vi gjorde det här Och det spelar ingen roll att det gör lite ont att sätta sig på cykeln nu och att man har träningsvärk i låren.

EN MILJON

Cancer är en sjukdom som berör. De flesta känner någon i första eller andrahand som drabbats. Och även om tre av fyra barn överlever sin cancer så finns det mycket kvar att göra.

– Det är 2012 och inget botemedel finns. Vårt mål är att samla in en miljon på sikt. Hjälps vi alla åt är det inte så svårt, säger tjejerna som fått stöttning från många företag och privatpersoner under resans gång. Så även i Färjestaden. På Ölands köpstad skänkte de olika näringsidkarna sammanlagt 9 500 kronor.

– Det hr är ju verkligen för en god sak. Ett fantastiskt initiativ som vi alla vill stötta, säger Centrumchef Birgitta Josefsson på Ölands köpstad.

Annons

Men även om det finns en bit kvar på resan mot en bättre cancervård så nådde tjejerna ett av sina mål på tisdagskvällen.

– Varje sommar reste vi till Böda. Julia ville aldrig rea utomlands utan alltid till Öland. Det känns fint att avsluta här, säger Beatrice Björch.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons