Annons
Nyheter

Här serveras gemenskap

Nyheter • Publicerad 8 februari 2013

FÄRJESTADEN

En efter en går de in och sätter sig i Kärnhuset, de äldre personer som för första gången kan komma till Äppelvägen 8 för att få sig en bit mat och en rejäl portion gemenskap.

Annons

– Det är roligt att ta sig ut tillsammans, säger Ingalill Serell.

Som Ölandsbladet berättade förra veckan finns det nu möjlighet för äldre personer att äta lunch på Äppelvägen 8, även om de inte bor där. En sådan möjlighet finns redan i Mörbylånga och Södra Möckleby.

– Nu har vi detta i alla tre större orter i kommunen, säger Eva Folkesdotter Paradis (M), ordförande i vård- och omsorgsutskottet.

TVÅ SYFTEN

Bakgrunden till lunchserveringen är ett medborgarförslag som kom in till kommunen i höstas.

– Det här är ett samarbete mellan dagverksamheten, Äppelvägen och köket. Sedan beslutet kom har vi haft flera möten och alla har jobbat för att lösa det här på ett bra sätt, säger Anna Lindquist, verksamhetschef för kommunens vård och omsorg.

I Mörbylånga och Degerhamn brukar det vanligtvis komma 15-20 personer varje dag och man räknar med något liknande på Äppelvägen. Att det skulle bli problem med otillbörlig konkurrens med andra restauranger är inte troligt.

– Det här är helt lagligt, vi har en person som nagelfar allt juridiskt så det har vi verkligen kollat upp, säger Eva Folkesdotter Paradis.

Hon ser en stor vinst för de äldre att komma till lunchserveringen.

– Det här har två tydliga syften, att förebygga undernäring och att bryta isolering.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons