Annons
Nyheter

Här lunkar Ölands äldsta häst

Nyheter • Publicerad 4 september 2007

KALKSTAD

Med sina snart 37 år är han förmodligen Ölands äldsta häst. För tio år sedan kom islandshästen Ari till Öland då hans ägare ville ge honom en fin ålderdom.

Annons

– Han är en av Sveriges finaste hästar och många unga ryttare har lärt sig rida på honom, han har varit en läromästare, säger Åsa Zetterholm som driver Alvargårdens Islandshästar där Ari är inackorderad.

Den 1 januari fyller Ari 37 år och med det tror Åsa Zetterholm att han är Ölands äldsta häst och förmodligen en av Sveriges äldsta islandshästar. Han föddes på Island och fick namnet Fengur frá Krossanesi. Då var han lyckohäst som användes på bland annat bröllop och finridning på söndagar. När Fengur frá Krossanesi var elva år tog Peter Mesch in honom till Sverige. Därefter köptes han av Åse Eriksson. Hon gav honom namnet Ari, som betyder örn på isländska.

STÄNDIGA FÖLJESLAGARE

Idag ägs Ari av Johanna Green, som för tio år sedan placerade honom på Öland.

– Det är fantastiskt av ägaren att betala för att ge honom en fin ålderdom, säger Åsa Zetterholm.

Aris ständiga kompanjon och flickvän är Vaka, 22 år. De har hängt ihop i fem år och är oskiljaktiga. Var Vaka än går, följer Ari efter. Båda är lite utstötta av den övriga flocken och tyr sig därför extra mycket till varandra.

– Ari är väldigt fixerad vid henne. De följs åt och kliar varandra. Han skulle bli helt förtvivlad om jag gjorde någonting med henne.

KANSKE SISTA SOMMAREN?

På äldre dagar har Ari blivit svankryggad och lomhörd men i övrigt mår han bra.

– Veterinären kollade på honom före sommaren och det var inga större fel på honom. Han sade att det inte är någon fara att han är uttunnad, när man är så gammal får man vara muskelfattig, säger Åsa Zetterholm.

Annons

På 600 hektar alvar kan Ari ströva fritt och han älskar livet utomhus. Men den här sommaren har nog varit den sista, Åsa Zetterholm tror inte att han klarar en vinter till trots att han har fri tillgång till hösillage och kraftfoder. Kylan kommer att bli jobbig för honom.

– Men jag tror inte att han hade levt lika länge på traditionell hästhållning. Han har verkligen trivts med att gå ute så mycket.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons