Här låg Ölands första jordbruk
RESMO
Den arkeologiska slutundersökningen i Resmo har givit resultat. Fynd av kotänder tyder på att Ölands första jordbruk låg här, i sluttningen nedanför landborgen.
– Förmodligen är det här Ölands äldsta fynd av boskap, säger arkeologen Magnus Nilsson.
Det ska byggas nya tomter i Resmo. För en dryg månad sedan gjordes därför en arkeologisk förundersökning som visade tydliga spår efter en boplats från tidig stenålder. Länsstyrelsen beslutade då att en slutundersökning skulle utföras. Den har pågått i två veckor och avslutades under fredagen. Vid förundersökningen gjordes de flesta fynden i utgrävningsområdets övre, nordöstra, del. Där fanns spår av bostäder, keramik och flinta från 3 000 till 3 500 år före Kristus.
– Då trodde vi att den nedre, västra, delen var från en senare tidsålder. Men keramiken och kotänderna som vi hittat nu tyder på att det är samtida. Allt kommer från den tidigaste jordbrukskulturen, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
OLIKA AKTIVITETER
I mitten av den här veckan gjordes boskapsfynden. Av kotänderna finns endast emaljen kvar, eftersom benet inte bevarats under de årtusenden som förflutit.
– Men vi har haft en osteolog här som klargjort att det rör sig om tänder från en ko, säger projektledaren Ludvig Papmehl-Dufay.
Om det västliga och det östliga delarna är samtida, tyder det på att olika aktiviteter skedde på de olika platserna.
– Man har gjort något där uppe som inte har skett här nere. Det är tydligt att man haft eldstäder här nere, men om de varit utomhus eller inomhus är svårt att säga, säger han.
NÄRLIGGANDE GRAV
Ytterligare tecken som bekräftar att det faktiskt legat ett boplatsområde på platsen, är de fyra megalitgravar som finns i Resmo. En vid kyrkan och tre i Mysinge.
– Graven vid kyrkan är också från 3 500 till 3 000 före Kristus och den ligger bara 200 meter från den här boplatsen. Så förmodligen begravde de sina döda där uppe, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
Det senaste fyndmaterialet är nytt för Öland, och viktigt för Sverige i stort.
– För de som forskar om den här tiden blir det en spännande pusselbit. En länk i jordbrukskulturens spridning, säger Ludvig Papmehl-Dufay.