Annons
Nyheter

Här bara pengarna ”snurrar in”

Nyheter • Publicerad 26 november 2007

ÖLAND

Ölandsvind AB är inte bara ett av de första vindsnurrebolagen på ön, det är förmodligen ett av de mest folkligt förankrade aktiebolagen också. Men folkligt betyder inte enbart knätofs, näbbstövlar och ideellt arbete – bolaget har de senaste två åren redovisat drygt 300 000 kronor i vinst, efter skatt...

Annons

För snart 20 år sedan, år 1991, startade Ölandsvind AB genom att köpa ett vindkraftverk av Eolus Vind AB, som var först på Öland med att satsa på en liten vindkraftspark på åtta verk i Grönhögen. Redan från start var lokalbefolkningen nere på södra Öland med på noterna. Långt innan det blev högsta mode att slänga sig med termer och uttryck som ”emissioner av växthusgaser”, ”ekologisk”, ”koldioxidutsläpp”, flockades sydölänningar och en och annan utsocknes kring vindmöllorna i Grönhögen. Men man nöjde sig inte med att ooha och aaha. Som vi redan antytt så hystade man också upp reda pengar och köpte in sig i verken.

Det är väl inte alldeles säkert att de som satsade en 500-hundring på en aktie och dessutom ett lån till bolaget på 5 000 spänn, tänkte sig någon särskild vinst. I första hand var det nog helt enkelt snarare tankar på en handfast insats för miljön som var drivkraften. Men insatsen visade sig så småningom ge ett ganska gott resultat. Enbart de senaste två åren har bolaget genererat en näten liten vinst på drygt 300 000 kronor. Och de som satsade en hundralapp på en aktie i Eolus Vind AB, kan idag – om man skulle vilja sälja – få 3 000 kronor för sin aktie. Det är en uppgång på fler procent än vad vi orkar räkna. Och det kan man ju leva med...

30 MILJONER

Ölandsvind AB, som numera expanderat sin verksamhet till att äga tre verk i Grönhögen och dessutom investerat en halv miljon i ett av Istad-verken, ångar på i ullstrumporna och vid den senaste bolagsstämman var det naturligtvis inga sura miner. Styrelsen, med ordförande Håkan Björkemar, blev (förstås) omvald. Styrelsen är för övrigt tydligen mycket mån om att bolagets kassakistor ska hållas välfyllda. Men är exempelvis inte särskilt generös mot sin hårt arbetande vd, Olof Karlsson.

– Nja, jag får 2 000 kronor i månadslön, skrattar han.

Men Olof Karlsson vill å andra sidan gärna att den ideella fanan fortfarande ska hållas högt.

– Det blir trevligast så, säger han, men medger att de stora pengarna börjar rulla in.

Men det kan behövas. Bara ett normalt verk på två megawatt av ”Istad-klassen” går löst på runt 30 miljoner kronor. Att vindkraften börjar generera pengar har så smått börjat gå upp för gemene man. Ett litet exempel – ovan nämnda Eolus Vind AB visar presenterar i sitt bokslut en omsättning på 300 miljoner och en vinst på 33 miljoner kronor. Hursomhelst, vanligt folk börjar få upp ögonen för att det kan vara lönsamt att sätta en peng i vindkraftsaktier.

– Just nu har vi en kö på 200 familjer som vill köpa aktier, säger också Olof Karlsson, som för övrigt, trots all tjusig idealitet tycker det är kul att pengarna börjar rulla.

– Men det är förstås särskilt roligt att pengarna stannar på Öland.

Annons

ALVARET?

Trots allt positivt som finns kring vindkraft, så är inte alla enbart nöjda med att vindkraftspyloner börjar resa sig lite här och var.

– Nej, det finns förstås motståndare. En av de mer kända, före detta generaldirektören för Swedac, Lars Ettarp med sommarhuset på sydöstra Öland, har till och med skrivit ihop en slags bibel med flera hundra argument och ”budord” som man kan använda när man överklagar ett vindkraftsärende.

Och den kanske en och annan får användning för när det börjar bli dags för etablering på Alvaret. Jodå, ni läste rätt. Många vindbolag, däribland Eolus Vind AB, har börjat titta på ”det mest förbjudna” – Alvaret.

– Vindkraft på Öland är ett av landets bästa vindkraftsalternativ. Men Öland är litet och för att inte verken ska hamna i vindskugga, så måste man sprida ut dem. Och då blir det nog intrång lite här och var.

Men vi är inte där riktigt än. Och för den delen räcker inte elkabeln till fastlandet till. Den är alldeles för liten.

– Men vi lobbar hårt för att regeringen ska ge Svenska Kraftnät i uppdrag att bygga en ny ledning.

Svenska Kraftnät äger landets stamnät. Och det vill nog till med lite statliga pengar – en ny kabel går löst på runt 100 miljoner kronor.

– Och även denna regering har skrivit under på att vi ska satsa på vindkraft. Så vi hoppas att de visar det också.

Men vindkraft på Alvaret? Länsstyrelse och ”naturkramare” kommer att få hjärninfarkt vid blotta tanken.

– Nja, det kan nog inte hjälpas. De tvingas nog att släppa in vindkraften på Alvaret.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons