Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Pizzeria i Skogsby brann ner till grunden och i Kalmar hamnade två män i 20-årsåldern i bråk.
Publicerad 5 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Pizzerian i Skogsby på Öland började brinna under natten till lördagen. Enligt räddningstjänsten var det öppna lågor från byggnaden.

Larmet kom 01.38 under natten till lördagen. Räddningstjänsten från Kalmar, Färjestaden och Mörbylånga påbörjade släckningsarbetet. I nuläget är det oklart hur branden har uppstått.

– Det är fortfarande ganska knapphändiga uppgifter vi har fått men detta är ett stort pådrag, säger Kicki Carlsson, larmoperatör vid räddningstjänsten i Kalmar.

Vid 3-tiden höll räddningstjänsten fortfarande på med släckningsarbetet men framför allt så försökte man förhindra spridningsrisken till närliggande träbyggnad som bara är några meter bort från branden. Enligt Kick Carlsson är omfattningen så stor att restaurangen inte går att rädda.

– Det jag fått till mig nu vid 3-tiden är att restaurangen inte går att rädda utan den kommer få brinna ner till grunden under natten. Räddningstjänsten kommer finnas kvar på plats i ytterligare flera timmar, säger hon.

Strax innan 2-tiden natten till lördagen kallades polisen till restaurang Harrys i Kalmar. Två män ska hamnat i gruff och den ena mannen ska ha utdelat knytnävsslag mot den andra mannen.

Två män i 20-årsåldern har av okänd anledning hamnat i någon form av dispyt utanför restaurang Harrys i Kalmar under fredagsnatten. Den ena mannen ska ha utdelat knytnävsslag mot den andra mannen.

– När vi kom till platsen var båda männen kvar och den ena mannen är nu misstänkt för misshandel, säger Anders Olsson, inre befäl vid Kalmarpolisen.

Sverige

Den svenske medborgare som sitter gripen i Filippinerna misstänkt för ett bombdåd har nu formellt delgivits misstanke om mordförsök, rapporterar lokala medier.

Mannen greps tillsammans med tre andra den 23 september. Vid tillslaget hittades bland annat ett automatvapen, pistoler, en hemmagjord bomb och en IS-flagga, rapporterar lokala medier.

Bombdådet utreds som ett terrorbrott. Senare greps ytterligare en person, två misstänkta är fortsatt på fri fot.

– Vi kan bekräfta att UD känner till att en svensk medborgare, en man i 35-årsåldern, ska vara gripen sedan den 23 september. Ambassaden står i kontakt med myndigheter i landet kring det här, säger Marcel Salas Lindell vid utrikesdepartementet till Expressen.

Sju personer skadades lindrigt vid bombdådet vid en marknad i Isulan på ön Mindanao den 7 september.

Bombdådet utfördes timmar innan rebellgruppen Moros islamiska befrielsefront (Milf) skulle lägga ned sina vapen i en ceremoni med landets president Rodrigo Duterte, rapporterade filippinska CNN. (TT)

Polis larmades till en lägenhet i centrala Arvika vid 19.30 på fredagskvällen, efter att ambulanspersonal påträffat en kvinna som först bedömdes vara avliden.

En förundersökning om misstänkt mord inleddes, och en man som befann sig i lägenheten greps.

– Man gör bedömningen inledningsvis på plats att kvinnan är avliden. Men på vägen till sjukhus lyckas ambulanspersonal få igång henne igen, säger vakthavande befäl Erik Hiding.

Ärendet rubriceras nu som försök till mord. (TT)

Världen

Skidbackar är ju vita och ligger i bergen. Men varför då, tycker danskarna, som inte brukar vara välförsedda med vare sig snö eller berg. Så nu har världens kanske första alpina skidområde i plast öppnat i Köpenhamn.

Projektet Copenhill, eller Amager Bakke, skulle från början efterlikna Ski Dubai i Förenade Arabemiraten, som bygger på konstsnö inomhus. Men det visade sig svårt utomhus i Danmark. Så i stället fick det bli plastborst från Italien, som ska kännas ungefär som en hård snöpist att åka på.

– Vi har valt det bästa konstgjorda skidunderlag man kan få i världen just nu. Vi har involverat hela den danska skidmiljön i valet av material, säger den projektansvarige stockholmaren Patrik Gustavsson till nyhetsbyrån SPT.

Det ser ut som man åker på grönt gräs, och även i övrigt ska projektet vara "grönt". Exempelvis ligger nedfarterna ovanpå en ny, toppmodern avfallsanläggning, där sopor bränns och den tillvaratagna energin försörjer 160 000 hushåll med värme och el.

Den längsta nedfarten ska vara 180 meter, vilket inte imponerar jämfört med större skidorter. Men tanken är att det ändå ska locka utförsentusiaster i ett land vars högsta "berg", Møllehøj, sträcker sig 170 meter över havet. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.