Nyheter

Handlare skriver protestlista

Nyheter • Publicerad 16 april 2010

BORGHOLM

23 stycken näringsidkare har skrivit på en gemensam protestlista. De tycker att gågatan öppnar för tidigt och varar för länge.

– framkomligheten till butikerna minskar och det gör att vi får mindre inkomster, säger Mats Frelander, delägare till Tempo.

Näringsidkare med verksamheter utmed Storgatan och vid torget har samlat sig till en gemensam protestlista. 23 näringsidkare har skrivit på och de tycker att perioden med gågata startar för tidigt och är för lång.

De tycker bara att gågatan är motiverad under högsäsong och under storhelger som påsk, Kristi himmelsfärd och Skördefesten.

Initiativtagare till protestlistan är Mats och Tomas Frelander som äger matbutiken Tempo.

– Vi har långtgående samtal med fler näringsidkare och vi tror att fler kommer att skriva på listan. Just nu finns det inga förutsättningar för en så här tidig gågata. Det är bara att titta på stan, det är nästan tomt på gatorna, säger Mats Frelander.

INKOMSTERNA MINSKAR

De menar på att gågatan hindrar framkomligheten till deras butiker och därför kommer ekonomin att försvagas på sikt. Detta innebär att det hotar butikernas utbud och servicenivå året om.

– Gågatan stänger det naturliga flödet genom stan. När det är gårdsgata kör folk ner hela vägen och ser vilka butiker som är öppna och handlar kanske lite mer än vad de hade tänkt sig. Nu handlar de det mest primära för att de inte har tid att leta parkering eller springa runt på stan, säger Mats Frelander.

– Vi ser sambandet, när det blir gågata minskar inkomsterna för oss. Kunderna åker nog hellre till affärerna längre upp på storgatan, för där är det nära till parkeringarna, säger Tomas Frelander.

ÖPPNARE DISKUSSION

Protestlistan ska lämnas in till Borgholm kommun och näringslivskontoret.

– Det är många som känner att det måste bli en öppnare diskussion om gågatan. Vi tycker inte att kommunen har bedömt och analyserat ordentligt hur gågatan påverkar oss näringsidkare utmed Storgatan och torget, säger Mats Frelander.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.