Annons
Nyheter

Handläggare tog barnbidrag för 15 000 kronor

Nyheter • Publicerad 3 februari 2012

En handläggare från Borgholm kommun har dömts till bedrägeri och försök till bedrägeri efter att bland annat tagit hand om någon annans barnbidrag på 15 000 kronor.

Kvinnan flyttade från Borgholm men hennes utbetalningskort för barnbidraget skickades till hennes tidigare adress.

Annons

En kommunanställd handläggare från Borgholm fick tag i kvinnans utbetalningskort på drygt 15 000 kronor. Handläggaren tog sedan själv ut pengarna efter att ha förfalskat kvinnans namnteckning.

Handläggaren uppger att han har tagit emot pengarna men sedan gett dem till Borgholms kommun, för att de i sin tur skulle ge kvinnan sina pengar. Han visste inte vem som hade skrivit kvinnans underskrift på inbetalningskortet.

De anställda på Borgholm kommun berättade att de inte hade fått besök av handläggaren på hela dagen som han hade uppgett. Inte ens under hela månaden.

Handläggaren har senare försökt få personal från Borgholms kommun att göra en felaktig utbetalning på 16 000 kronor till kvinnan. Utbetalningen stoppades eftersom att han inte hade något underlag för det och kvinnan var inte berättigad till pengarna.

Handläggaren uppger att han inte hade varit tillräckligt noggrann när uppgav beloppet. Men han hade uppgett 15 000 kronor till Borgholm kommun och inte 16 000 som de hävdade.

Tingsrätten ser ingen anledning till att uppgifterna som de anställda på Borgholm kommun har uppgett inte skulle vara sanna.

Handläggaren dömdes för bedrägeri och försök till bedrägeri. Gärningarnas straffvärde motsvarar två månader i fängelse. Men han har en ordnad situation beträffande familjeförhållanden, ekonomi och bostad. Det förmildrar straffet som istället blev en villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Handläggaren ska även betala ett skadestånd till kvinnan på 14671 kronor.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons