Annons
Nyheter

Handbromsvändning i 70 av Vägverket

Nyheter • Publicerad 17 maj 2006

ÖLAND

Vägverket gjorde helt om på stället, 70-kravet på flera av Ölands sommarvägar drogs tillbaka i sista stund.– Otroligt förvånande. I slutet på förra veckan fanns det inte på tapeten att Vägverket skulle backa, kommenterar Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm.

Annons

Omdiskuterat och illa omtyckt, nu dras 70-förslaget tillbaka. För att återkomma 2007?

– Framåt höstkanten tar vi upp diskussionen och dialogen på nytt. Det behövs mer tid för att hitta fram till den gemensamma lösning vi vill ha med kommunerna, säger KG Edman på Vägverket i Kalmar och medger att denna avblåsta 70-vända gick för fort; i 110-fart.

– Dels hinner vi inte processa igenom förslaget på ett bra sätt, dels var vi för snabba mot kommunerna. Vi hann inte lyssna av riktigt och förslaget uppfattades som ”färdigt” när det presenterades.

– Det kompakta motståndet är också ett tecken på att dialogen inte hunnits med.

förnuftet segrat

Därmed inte sagt att Vägverket ger upp 70-planerna. Nästa sommar är risken/chansen (välj vilket) stor att många av öns sommarvägar har 70 som högsta tillåtna hastighet.

Trots högljutt motstånd står Vägverket fast i argumenten för hastighetssänkning.

– Huvudaspekten är att få en lugnare och säkrare trafikmiljö på Öland när trafiken är som intensivast.

– Även miljöaspekten finns med i botten, säger KG Edman.

Kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson, vågar inte avnjuta segerns sötma.

Annons

– Det vore att ta ut segern i förskott, Vägverket säger ju att planerna finns kvar.

– Däremot kan man säga att förnuftet segrat.

dialog

Vägverkets handbromsvändning i 70-frågan förvånar Lisbeth Lennartsson.

– Otroligt förvånande. I slutet på förra veckan fanns det inte på tapeten att Vägverket skulle backa, men våra protester måste ha påverkat dem. Både Borgholm och Mörbylånga markerade tydligt och vi plockade sönder Vägverkets argument.

Fortsatt dialog anser Lisbeth Lennartsson vara av nytta.

– Under den här diskussionen fick kommunerna tillfälle att framföra det vi anser vara huvudproblemen, dåliga vägar och för få cykelbanor. Så tiden har inte varit helt förspilld.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons