Han är midsommarens stora festfixare
ERIKSÖRE
Utan Lars-Åke Andersson hade vi kanske fått äta sill, gräddfil, ägg och kokt dill på midsommar utan nypotatis.
Hans knölar har varit självklara centralgestalter på de flesta öländska midsommarborden de senaste 30 åren.
Den här veckan innebär fruktansvärt mycket jobb och är samtidigt otroligt viktig för affärerna, säger Lars-Åke Andersson, potatisodlare i Eriksöre sedan 30 år tillbaka. Han levererar en stor del av potatisen den här veckan till regionens mataffärer, 30 ton närmare bestämt, och är alltså egentligen en av öns riktiga festfixare till midsommar. Med sin rutin är det inte mycket som gör honom stressad, men han konstaterar att det knappast finns tid att stå och koka potatis för egen del den här veckan.
Visst är det en del press på ens axlar, folk ska ju ha sina potatisar och många vill ha närodlat.
POTATIS DRUNKNADE
Lars-Åke får medhåll av en annan odlare, Mikael Thernström på gårdsbutiken Stenladan, som bland annat levererar potatis, morötter, jordgubbar och dill.
Utan oss vore det ju tragedi. Det är väldigt viktigt att det inte går fel, då blir det ingen riktig fest.
Det värsta som kan ske är att det börjar ösregna, eller för all del om maskinerna går sönder.
I år verkar det vara okej, men ändå ser det ut att bli något av ett skitår rent inkomstmässigt. Fast det har varit mycket värre, 1986 kom det 50 millimeter regn under en natt. Potatisen var dränkt, gick knappast att rädda.
En gång på trettio år har jag riktigt nöjd, med bra skörd och höga priser. Det är ett orättvist lotteri det här tyvärr.
ÅKER LÅNGVÄGA
Orättvisan har att göra med att vädret är mer gynnsamt i Skåne än på Öland, och där odlas också mest potatis i landet. Därmed är konkurrensen något skev för Lars-Åke. Han beskriver det själv som att de spelar med olika kortlekar. Men han har mött de pressade priserna från söder med att odla en relativt unik sort, maris bard.
Det finns vissa som åker långväga just för att de vill ha den här potatisen. Den smakar så väldigt mycket potatis jämfört med de tidiga sorterna.
Denna kvalitativa sort stannar alltså till stor del på Öland till midsommar.
Jag tycker själv om att äta den utan dill. Så att smaken verkligen kommer fram.
KLIMATHOTET
Något som har säkrat upp tillgången på potatis under de senaste midsomrarna har varit klimatförändringen med varmare väder. Tidigare var det närmast omöjligt att få fram knölarna utan att ha plast ovanför plantorna, nu är de redo för skörd 10 dagar innan midsommar utan plast.
Det fixar kanske festen just nu, men är så klart inte bra på längre sikt.
MAGNUS ANDERBERG