Annons
Nyheter

Halvtid för projekt som skall råda bot på utanförskapet

Nyheter • Publicerad 1 februari 2007

FÄRJESTADEN

Nu är det halvtid för Mörbylånga kommuns Miltonprojekt, vilket drog i gång den 1 februari förra året. Ett av dess främsta mål är att bryta utanförskapet för människor med psykiska funktionshinder, och projektledare Anders Johnsson är nöjd så här långt.– Rörelsen har börjat, konstaterar han.

Annons

Projektet började med en datakurs i Kunskapsnavets regi med sju deltagare ur målgruppen psykiskt funktionshindrade. Parallellt med detta påbörjades en inventering för att undersöka intresse och möjlighet till arbetsplatsrelaterad sysselsättning. Nu, ett år senare, har tolv personer ur målgruppen praktik ute på arbetsmarknaden.

– Och ytterligare några fler kan vara aktuella. Flera företagare, både i kommunen och i närliggande kommuner, har insett fördelarna med att få en medarbetare.

Även om det bara rör sig om några timmar om dagen är de till nytta i produktionen och är således även med och gör en samhällsnytta, konstaterar Anders Johnsson.

– För många är detta den enda kontakten med yttervärlden och det har därför en avgörande betydelse för den personliga utvecklingen.

FÖRENING PÅ ÖLAND

Ett besök på Gotland förra sommaren, tillsammans med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Kalmar län, HSO Kalmar, resulterade i ett vidare samarbete med Ölands folkhögskola och kunskapsnavet, där ”Bygga broar”, en utbildning i kost, motion och hälsa startade, vilken varade under tio veckor. Syftet med utbildningen var att skapa individuella processer genom folkhögskolans unika förutsättningar med basämnen, kost, bild och skapande verksamhet, men också mental och muskulär avslappning.

– Det visar sig i många delar av Sverige att ”koden” eller ”nyckeln” att komma ur en negativ utveckling är just studier, vilket faktiskt också är en förutsättning för att bli attraktiv på arbetsmarknaden och därmed öka förutsättningarna att komma tillbaka i ett lönearbete.

På många håll i landet finns brukarföreningar bestående av psykiskt funktionshindrade anslutna till Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH. Där skapas en dialog för utveckling av kommunens socialpsykiatri, vilket är en förutsättning för en förändring utifrån behov och nöjda brukare.

Nu verkar krafter för att bilda en sådan förening på Öland. Som ett led i detta kommer Mörbylånga kommun att göra en inventering under 2007 i avsikt att fånga upp människor i målgruppen och informera samt undersöka behov.

ÖKAD LIVSKVALITET

Annons

En del av deltagarna i projektet kommer att gå vidare till högskola, medan det för andra handlar om att återuppta sina gymnasiestudier genom exempelvis flexstudier på Axel Weüdelskolan i Kalmar.

Projektet har redan inneburit att många människor fått en ökad livskvalitet, men också en väg ut ur utanförskapet. Det har inneburit en hel del glädje i form av teater, konstprojekt, körsång eller bara en pratstund över en kopp kaffe, där målen stakats ut för ett större välmående, berättar Anders Johnsson.

Förutsättningen för ett bra projektresultat även det kommande året är en fortsatt god samverkan mellan samarbetsparterna och att fler företagare ser värdet i att även profilera sig inom det sociala området, påpekar han.

Motion och rörelse var viktiga inslag i kursen och numera har Mörbylånga kommuns Råd- och stödgrupp ett veckoschema med bland annat stavgång, promenader och simning.

– Rörelsen har börjat, avslutar Anders Johnsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons