Annons
Nyheter

Hälsocentral till Köpstaden?

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012

FÄRJESTADEN

På landstinget har man hört ryktena och betraktar dem som högst trovärdiga. I Mörbylånga kommun är man helt övertygade om att det stämmer. Men i Sensias centrala ledning förnekar man bestämt att man har planer på att öppna en privat hälsocentral i Köpstaden i Färjestaden.

Annons

Redan i början av det här seklet, runt 2005, kom ett förslag om att bygga en hälsocentral i Färjestaden i närheten av Köpstaden. Den vårdcentral som finns var redan då för liten för ett snabbt växande Färjestaden. Politikernas intresse för förslaget var dock relativt ljumt.

I början under innevarande år blev frågan högaktuell igen. Landstinget förhandlade med Mörbylånga Bostadsbolag om ett bygge av en komplett så kallade familjecentral med placering invid Järnvägsgatan. En högljudd folkopinion, som fick stöd av en hel del politiker, krävde en omlokalisering till området kring Köpstaden.

Ledningen för Köpstaden presenterade i samma veva sitt förslag som givetvis rimmade väl med folkets önskningar.

Men politiker i alla läger skruvade lite olustigt på sig. Ja, det vill säga utom vänsterpartiet som gick hårt ut och påpekade att man inte skulle gynna kapitalisterna på Köpstaden. På landstinget påpekade tjänstemännen att en flytt var otänkbar – såvida inte Mörbylånga kommun kunde stå för fördyrade byggkostnader. Det talades i sammanhanget om cirka tre miljoenr kronor.

Det kunde nu kommunen inte. Och därför byggs landstingets nya hälsocentral just nu enligt uppgjord plan – vid Järnvägsgatan, och för den delen utan apotek…

BRA MED KONKURRENS

Under tiden verkar dock andra krafter ha agerat. Ihärdiga rykten under en längre tid har påstått att företaget Sensia Hälsa AB umgås med planer på att hyra övervåningen på Köpstaden. Dessa rykten har man också hört på landstinget i Kalmar.

– Jag hörde en av Sensias egna verksamhetschefer tala om det när jag var på en invigning av deras nya hälsocentral i Hultsfred, säger landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).

Om det är sant får ni konkurrens…

– Konkurrens är bra. Men det kan tänkas att vi bygger lite för stort.

Annons

Och så finns det ett apotek på Köpstaden…

– En konkurrensfördel förstås.

I kommunhuset i Mörbylånga är man näst intill övertygade om att Sensia är på gång att etablera sig i Färjestaden.

– Det har jag hört flera gånger och dessutom fått bekräftat av Köpstadens fastighetsförvaltning, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Och jag tycker det skulle vara bra med ett alternativ och konkurrens på området.

Men om landstinget förbygger sig på Järnvägsgatan?

– Det blir deras problem.

INGA PLANER

Vad säger man då på Sensia?

Ölandsbladet når Johan Petersson, ansvarig för mediakontakter.

Annons

– Nej, vi har inga planer på Färjestaden eller Öland, säger han bestämt.

På Köpstadens förvaltningsbolag är man inte lika tvärsäkert negativa.

– Tyvärr är det inget jag kan verifiera, säger Stefan Carlsson.

Centrumledaren Birgitta Josefsson meddelar dock lite kryptiskt:

– Jag kan inte uttala mig om något som inte är undertecknat än…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons