Nyheter

Hägglund talade i Algutsrum

Nyheter • Publicerad 22 maj 2009

Att bygga skyddsmurar för ungdomarna och hjälpa föräldrarna med sin gränssättning. Det är två sätt att förebygga ungdomars ökande bruk av alkohol och droger, anser socialminister Göran Hägglund (KD).

På torsdagen talade han inför en fullsatt IOGT-lokal i Algutsrum.

– Jag funderar ofta på vad som leder till att många unga personer finner skäl att pröva på eller fly till droger för att hantera vardagen. För en del handlar det nog om nyfikenhet, men ofta är det för att döva andra smärtor, säger Göran Hägglund.

– Kalmar län följer den nationella trenden i stort. Det är allt fler ungdomar som använder narkotika och alkohol, säger Kalmarpolisen Patrik Oldin.

Med anledning av folknykterhetens dag var de båda inbjudna att tala på ett frukostmöte i Algutsrum. Men någon större debatt blev det inte, eftersom deras syn på ungdomars drog- och alkoholvanor i princip är likadan. De är överens om att personer som använder droger både utsätts för och begår brott i större utsträckning.

– Kan man så ett frö och få personen att tänka ”hoppsan, det kan vara mitt beteende som har bidragit till det här”, då finns det möjlighet att bryta brottskurvan, säger Patrik Oldin.

Göran Hägglund menar att politikerna kan göra en hel del för de unga.

– Dels handlar det om att hjälpa de som redan har hamnat i elände och dels försöka bygga skyddsmurar, eftersom det är viktigt att förebygga att ungdomar hamnar i problem.

Men han menar också att föräldrarna är en viktig nyckel i det förebyggande arbetet:

– Det gäller att skapa starka föräldrar. De ska självklart ge barnen kärlek och trygghet, men också vara tydliga med gränssättningen. Vi vet att föräldrarnas eget förhållande till alkohol spelar jättestor roll för hur ungdomarna beter sig.

Enligt Oldin och Hägglund är langningen också en stor anledning till ungdomarnas tillgång till alkohol.

– Genom införsel av billig alkohol kan samvetslösa personer köpa och sälja i garage och ur bakluckor på bilar. Där finns ingen åldersgräns. Och tillgängligheten ökar för varje år. Vi måste sänka gränsen för hur mycket alkohol man får föra in i landet, säger Göran Hägglund.

Patrik Oldin berättar hur langarna löser riskmomentet att sälja till väldigt unga.

– En fjortonåring får betala mer än en sjuttonåring, för att langarna ska tjäna mer på det även om de åker fast, berättar Patrik Oldin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.