Annons
Nyheter

Gymnasieelever till riksdagen

Nyheter • Publicerad 7 mars 2007

BORGHOLM

Den 23 mars tar Ragnar Martinsson, Evelina Johansson och Sara Johansson, samtliga elever på Ölands Gymnasium, plats i Sveriges riksdag. Ledda av talmannen Per Westerberg ska de besluta i frågan om ”hemlig rumsövervakning”.

Annons

Det är det nationella projektet ”Ungdomens riksdag” som gör att de ordinarie riksdagsledamöterna, för en dag, får ge plats åt 349 debatterande gymnasieelver. Tre av dessa går på Hotell- och restaurangprogrammet i Borgholm och redan nu börjar förberedelserna.

– Det blir som ett kliv in i vuxenvärlden, säger Sara Johansson.

– Ja, vi har inte rösträtt än men vi får sitta i riksdagen, funderar Evelina Johansson.

EGNA MOTIONER

Förutom att debattera och votera i riksdagen har eleverna själva skrivit ihop en motion som ska beredas tillsammans med tjänstemännen i Tredje utbildningsutskottet. Motionen gäller det för eleverna högaktuella ämnet ”inackorderingssystemet”. Hela 75 procent av klassen är inflyttade till Borgholm från andra ställen. Evelina och Sara är exempelvis från Blekinge.

– Vi tycker det är lite orättvist. Man får ingen lägenhet för 1 300 direkt, säger Sara Johansson som syftar på att bidraget inte räcker till.

Det är mycket att få grepp om innan resan. De andra elevernas motioner som ska diskuteras i samma utskott måste gås igenom. Det är allt från kurser i självförsvar till frysta räntor vid studielån.

– De håller väl lite skiftande kvalitet, konstaterar de tre eleverna samstämmigt.

I TALARSTOLEN?

Klassens store retoriker Ragnar Martinsson, som vände hela klassopinionen mot förslaget om övervakning, bereds också tillfälle att gå upp i talarstolen.

Annons

– Jag har inte bestämt mig om jag ska göra det ännu, säger han och medger att det känns lite pirrigt.

Under dagen ska det dessutom delas ut ett pris till dagens bäste talare. God hjälp har de nyblivna politikerna av sina stolta svenska- och samhällslärare Björn Svenninger och Maria Olsén. Riksdagen ska under året behandla propositionen om avlyssning ”på riktigt” under året. Frågan är om de inte sneglar lite på protokollet från Sveriges framtida retoriker.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons