Annons
Nyheter

Gyllene pumpan till Birgittas Matbod

Nyheter • Publicerad 14 september 2012

RÖHÄLLA

Charlotta Tunhov Grönstedt och Hans Tunhov från Birgittas Matbod är årets vinnare av Gyllene pumpan. Sällskapet Årens ölänningar hyllade på fredagen det småskaliga företaget för att det så väl lyckats sprida kvalitet, dofter och smaker från Öland.

Annons

– Jag tror nog att mamma tittar ner på oss från himlen nu och är rysligt stolt, sa Charlotta Tunhov Grönstedt som tillsammans med sin pappa Hans Tunhov tilldelas årets gyllene pumpa, den femtonde i ordningen. Det var mamma Birgitta som startade företaget och det som skulle bli en framgångssaga 2001. En saga som faktiskt började med att hon kom över några tomater från Tveta som inte ansågs vara bra nog att sälja. Med dessa ratade primörer tillverkade hon en unik marmelad.

– Jag var skeptisk. Men det visade sig att marmeladen var jättegod, säger Charlotta. Och därefter startade Birgitta, med bakgrund som kock, sin matbod och började snabbt sälja sina produkter hos återförsäljare runt om i landet. När hon sedan gick bort 2003 tog Hans och Charlotta över verksamheten.

– Tanken var att köra på något år till, men till slut blev det så stort att jag fick sluta på mitt dåvarande jobb och nu har vi även två anställda, berättar Charlotta.

SKÖRDEFESTCHUTNEY

Numera har Birgittas matbod 250 återförsäljare över hela landet och åker runt på ett 30-tal matmässor varje år. De tillverkar 16 olika produkter som med ursprung i den originella tomatmarmeladen bland annat innefattar lövbladshonung med valnötter, toastsenap, delikatessketchup och jordgubbsmarmelad med rosor. Och till skördefesten passar de på att släppa en ny produkt, chutney med smak av pumpa.

– Vi försöker särskilja oss med spännande smaker och det märks att vi ligger helt rätt i tiden. Det fins ett jätteintresse för mat i Sverige just nu.

"GRÅTFÄRDIG"

Den gyllene pumpan delas ut till en person som gjort bestående insatser för "Det goda Öland", juryns motivering i år är att "Birgittas Matbod är ett genuint och småskaligt familjeföretag. Produkterna är framtagna från recept av Birgitta Tunhov som familjen, far och dotter, fortsätter att förvalta och utveckla efter hennes bortgång. Birgittas Matbod och Familjen Tunhov bidrar i hög grad till att sprida kvalitet, dofter och smaker från det goda och kulinariska Öland till stora delar av matlandet Sverige."

Dessutom framhåller sällskapet Årens ölänningar att råvarorna är så långt det är möjligt hämtade på Öland och att Birgittas matbod 2011 vann bronsmedalj i SM i mathantverk.

– Jag blev nästan gråtfärdig när jag fick beskedet. Mamma brann för Skördefesten, för lokalproducerad mat och för Öland. Hon värderade det här priset väldigt högt.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons