Annons
Nyheter

Gustaf Öholm drar till Kalmar – men endast på 20 procent

Nyheter • Publicerad 6 november 2007

ÖLAND

För snart två månader sedan kunde Ölandsbladet meddela att Ölands Turist AB:s (Ötab) vd, Gustaf Öholm, var påtänkt som en slags super-vd för hela närområdet: Destination Kalmar, Glasriket och så Öland förstås. Nu verkar det hela vara formellt klart – och det hänger på procenten...

Annons

Av tidningsartiklar hos lokalkollegorna verkar det som om Gustaf Öholm gjort sitt på ön och hädanefter ska verka för fastlandsturismen.

– Men så är det inte, försäkrar Ölands kommunalförbunds ordförande, Lisbeth Lennartsson (c).

– Han ska absolut inte sluta. Gustaf kommer att vara kvar som vd för Ötab.

Vad är det då som Gustaf Öholm ska göra? Enligt Lisbeth Lennartsson gäller det mest att ”samordna resurserna i vår del av Turistsverige.” Formellt talas det annars om att Gustaf Öholm ska verka som vd för Destination Kalmar och dessutom ha ansvaret för samarbetet i Visit Southeast Sweden.

– Vad jag förstår ska han ha en övergripande funktion inom turistsamarbetet.

Mer klarhet vad det gäller uppdraget skall uppenbarligen ges idag (tisdag) på en presskonferens som vi (ännu inte) blivit bjudna till...

BARA 20 PROCENT

Vad Kalmar är intresserade av förklarade kommunalrådet Johan Persson (s) i en intervju i Ölandsbladet redan i slutet av september:

– På Öland har man gjort mycket av det som vi är intresserade av, exempelvis idén med ”paketering”.

Han syftade då på Ötab:s nya web-portal där den presumtive turisten med ett musklick kan planera hela sin vistelse på resmålet. Det vill säga boka boende, så kallade ”events”, museibesök, biljetter med mera, med mera. Men tar då inte vd-skapet för Destination Kalmar tid för Gustaf Öholms verksamhet inom Ötab? Jovisst, gör den det.

Annons

– Men han ska bara jobba ungefär 20 procent i Kalmar, hävdar Lisbeth Lennartsson.

”FANTASTISK STRATEG”

Men om nu Gustav Öholm ska ägna ”cirka 20 procent” åt Destination Kalmar, betyder det att han inte har tillräckligt att göra på Öland, eller att Destination Kalmar inte är värt mer än 20 procent?

– Han måste givetvis få en ersättare för den tid han inte är här, säger Lisbeth Lennartsson och duckar (naturligt nog) på frågan om Kalmars betydelse.

– Men vi är jätteglada att vi får behålla honom här. Gustaf Öholm är en fantastisk strateg, påstår Lisbeth Lennartsson, som bubblar över av lovord för Ötab:s turist-vd.

Vem som blir ersättare under Öholms bortavaro på andra sidan bron är inte helt klart.

Kan det blir Ötab:s ordförande, Rolf Edmark?

– Det är inget alternativ.

Betalningen för Gustaf Öholms 20 procent i Kalmar ska för övrigt ske till Ötab.

– Det ska inte bli så att öländska skattebetalare finansierar den delen, lovar Lisbeth Lennartsson.

Annons

KONKURRERAR INTE

Johan Persson talade i termer av ”projekt” när det gäller Öholms roll i Destination Kalmar. Lisbeth Lennartsson är mer osäker:

– Det kan vara projekt, eller bli en permanent lösning vid årsskiftet.

Men bra ska det bli. Och turisterna ska komma i horder och bringa välstånd och lycka över hela regionen. Någon konkurrens ska uppenbarligen inte heller råda mellan Kalmar och Öland. Johan Persson påpekade också detta i ovan nämnda intervju i Ölandsbladet:

– Vi måste höja blicken och sluta konkurrera med varandra i regionen. Den tid när alla månade om sitt eget lilla område är förbi. Det är ett gammaldags synsätt, dundrade han.

Och det är klart kan öländska turistföreträdare med med öppna ögon och med vett och vilja låna ut sin turistgeneral till Kalmar så är väl samtliga konkurrensyxor nedgrävda, eller hur? Annars kan man ju fundera över vad som händer med mångmiljonförlusten Salve och likaledes miljonförlusttyngda, kommunala glasrikessatsningar i Nybro. Men Öland ska kanske rädda alltsammans...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons