Nyheter

Guldfågelns satsning kan ge 100 nya jobb

Nyheter • Publicerad 23 januari 2009

Guldfågeln har ansökt om nytt miljötillstånd för att kunna höja sin produktion med 50 procent. Det framkom på torsdagens möte med länets varselsamordnare. Om och när detta blir verklighet räknar företaget med att nyanställa 100 personer.

Guldfågeln är bland de största företagen på Öland. Och företagsledningen menar att de, förutom sina 250 anställda, genererar ytterligare 150 jobb på Öland. Framför allt i form av kycklinguppfödare.

Nu söker alltså företaget miljötillstånd för att ha möjlighet att utöka verksamheten ytterligare.

– 50 procent låter dramatiskt men det handlar om att vi förbereder oss för att konsumenterna vill ha mer kyckling, säger företagets vd Jimmy Samuelsson.

För att få ett miljötillstånd behöver företaget bland annat ha utsläpp av luft och vatten under kontroll.

– Luftutsläppet är inget stort problem. Men det handlar ju mycket om det vatten som går ut från företaget, säger Jimmy Samuelsson.

Företaget har ett eget reningsverk men får också hjälp av Mörbylånga kommun.

Om företaget får ett nytt miljötillstånd och det utnyttjas fullt ut räknar Samuelsson med att kunna nyanställda 100 personer. Dessutom kommer lokalerna att byggas ut. Forshedas gamla lokaler ligger i närheten, men är inte aktuella i nuläget.

– Nej, de är inga livsmedelslokaler. Det blir för mycket att bygga om, säger Jimmy Samuelsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.