Nyheter

Gudomligt att förlåta: Tjuven återkom och bad om ursäkt...

Nyheter • Publicerad 15 januari 2008

BORGHOLM

Ångerfull gick tjuven tillbaka till pingstkyrkan i Borgholm där han stulit en handväska med 1 500 kronor och bad om ursäkt.

– Det var en ärlig ursäkt, som krävde ett ärligt förlåt, säger Karin Mathisen, kvinnan som blev bestulen.

Det var söndagen den 12 augusti som pingstkyrkan i Borgholm höll gudstjänst, precis som vanligt. Efter gudstjänsten gick gudstjänstbesökarna över till en intilliggande lokal för att inta kyrkkaffe. Karin Mathisen lät sin handväska ligga kvar framme vid predikstolen.

Några personer dröjde sig kvar i kyrkorummet och såg en man stå lite tveksam vid ytterdörren. Han blev inbjuden att få sig en kopp kaffe och en kaka. Ganska snart lämnade emellertid mannen sällskapet och gick mot utgången. Under en liten stund var mannen själv i kyrkorummet.

BEHÖVDE DROGER

Karin Mathisen hann inte ens upptäcka att hennes väska var stulen förrän en väninna kom in med den i kyrkan. Väninnan hade upptäckt den ligga slängd utanför biblioteket i Borgholm, länsad på värdesaker. Misstankarna riktades snabbt mot den 55-årige mannen som direkt erkände gärningen i förhör med polisen.

– Jag behövde pengarna till droger och använde direkt de 1 500 kronor som fanns i väskan, berättade 55-åringen för polisen.

Polisen berättade för 55-åringen att Karin Mathisen hälsat honom att det han gjort var ”fel” och att om han ville fick komma till pingstkyrkan och be om ”ursäkt”.

DEN ÅNGERFULLE

Härom söndagen blev det långa hakor i församlingen. Då dök verkligen den ångerfulle tjuven upp igen.

– Han tog min hand och höll den länge så jag förstod att det var något särskilt. Så sade han ”förlåt så mycket”, berättar Karin Mathisen.

Ursäkten accepterades. Pengarna kommer förmodligen Karin aldrig att få igen. Men ursäkten, den betydde mycket.

– Att verkligen be om förlåtelse, det är något av det svåraste som finns, konstaterar Karin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.