Gubbarna är tidiga och många - men vem ska plocka dem?
BJÖRNHOVDA
Det kan bli ett bra jordgubbsår. Årets skörd beräknas explodera två veckor tidigare än vanligt. Frågan är bara vem som ska plocka dem?
Konkurrensen om säsongsarbetarna är hård. Gästarbetare från Östeuropa söker hellre arbete i England eller på Irland.
– Förut har vi haft många arbetare från Polen, där har föräldrarna jobbat och slitit för att deras barn ska ha det bra. Barnen har det sedan lika bra som svenska med utbildning, datorer och sånt. De är inte intresserade av att komma hit och plocka jordgubbar, säger Ulf Olsson, jordgubbsodlare från Läckeby.
MORGONTRÖTTA
Svensk arbetskraft är inte att tänka på. Och det har inget med lönen att göra, enligt Ulf Olsson.
– En flink polska plockar lätt ihop en timlön på 100 kronor. Men det är ett tufft arbete. Det är ingen som vill stiga upp halv fyra på morgonen, säger Ulf Olsson.
Någon egentlig lösning på problemet finns inte.
– Det gäller att odlarna tar väl hand om sina gamla plockare så att de kommer tillbaka. De odlare som inte gjort det kommer att få problem, siar Ulf Olsson.
INKOMSTKÄLLA
Jordgubbssäsongen är vanligtvis drygt sex veckor lång, men kan sträckas ut till åtta veckor vid gynnsamma förhållanden. Jordgubbarna i år är tidiga. Redan går det att plocka på fri hand i vissa jordgubbsland.
Kalmar- och Ölandsområdet är stort när det gäller jordgubbsproduktion. Odlare från Kalmarsundsregionen står för närmare 15 procent av den totala jordbruksproduktionen i landet. Varje år plockas upp emot fyra miljoner liter jordgubbar. Jordgubbarna är en viktig inkomstkälla för många lantbrukare i regionen. Avkastningen från ett hektar jordgubbar är tio gånger mer än ett hektar raps.
ODLA I VÄXTHUS
– 80-90 procent av produktionen från länet går i export norrut i Sverige och till Finland, berättar Klas Kling, Hushållningssällskapet.
Växthusodling av jordgubbar är ett nytt grepp av producenterna. Carl-Oscar Robertsson och sambon Lilliana Dascalu köpte i vintras ett större växthus i Nybro som de återuppbyggde hemma i Björnhovda. Där är tanken att jordgubbar och växter ska odlas om vartannat och finnas till försäljning.
– Blommorna är slut till midsommar, då ska vi plantera jordgubbar, berättar Carl-Oscar Robertsson.