Nyheter

Grönt är skönt i Christers test

Nyheter • Publicerad 12 december 2008

 

 

BORGHOLM

Grönt och du är grön.

Ilsket blinkande rött eller helt svart på skylten och du trampar alldeles för hårt på gaspedalen.

– Det mjuka sättet att påminna bilisterna om hastigheten, säger Christer Petersson om hastighets-testet vid norra infarten till Borgholm.

Skylten säger 50, en hastighet många bilister inte mäktar att hålla då det långa vägavsnittet med fri sikt och (ofta) gles trafik inbjuder till annat.

När Christer Petersson, med trafikansvar på kommunen, fick erbjudande om att gratis och å kommunens vägnar testa mätningsutrustning med tydlig display under en vecka föll det sig då naturligt att placera utrustningen just där, efter norra infarten.

SVART!

Undertecknad, som dundrade in på blinkande rött testets första dag, träffade Christer Pettersson för att utröna mer.

– De som vill köra rätt hajar till och sänker hastigheten, så det ger effekt, säger planeringschefen och ler nöjt när bil efter bil saktar in efter rödsignal.

– Grönt och du håller rätt hastighet. Upp till tio över tillåtna 50 ger fast rött, medan 61 till 70 ger blinkande rött. Över 70 och skylten är svart, detta för att inte att locka hit fortkörare som tycker att det är kul att köra för fort.

STORGATAN?

Christer Petersson kan redan nu, på testets dag två, tänka sig fler lämpliga gator att bevaka.

– På Storgatan och utanför skolorna vore det bra att ha en sådan här hastighetsinformation till bilisterna, det vore intressant att testa på andra ställen. Och, som sagt, det ger effekt.

Den som råkar köra förbi för fort har inga efterräkningar att vänta, men en plats i datasystemet finns ändå vikt åt honom eller henne. Eller rättare sagt, åt bilen de färdades i.

– Utrustningen räknar alla bilar som passerar och registrerar hastigheten, säger Christer Petersson.

Fortsättning?

– Det får vi se. Först ska vi utvärdera testet.

Till sist ett tips till bilisten: passa på att kolla hastighetsmätaren i bilen. 50 på mätaren är inte alltid 50 i verkligheten...

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.