Nyheter

Grönhögen väntar på latrintömning

Nyheter • Publicerad 30 juli 2010

GRÖNHÖGEN

Färjestaden har det, Mörbylånga likaså och Degerhamn fick det i början av sommaren. Men i Grönhögen står latrintömningsstationen fortfarande och väntar på inkoppling.

– Det skulle ha varit gjort för flera veckor sedan men inget händer, säger hamnkaptenen Åke Johansson.

Grönhögen har länge efterfrågat en latrintömningsstation och det har kunnat bli verklighet genom att Mörbylånga kommun fått regeringens bidrag för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA). För sex veckor sedan levererades en skinande, ny station till Grönhögens hamn där den placerades framför sjöräddningens byggnad. Och där har den stått kvar. Trots Åke Johanssons påringningar till kommunen har ingen kommit för att koppla in den.

– Det här gör att båtarna får tappa skiten i sjön och det är fel, säger han.

ÄNNU INTE SLUT

Hittills i år har Grönhögens hamn haft drygt 800 gästnätter. Det är mer än vad både Färjestaden och Mörbylånga, kommunens två övriga hamnar, har kommit upp till. Och Åke Johansson räknar med att det kommer att bli mer än 1 000 nätter innan året är slut. Det gör latrintömningen ännu mer efterfrågad.

– Nu är ju högsäsongen över men vi kommer att ha segelbåtar här i 50-55 dagar till och husbilarna kommer ju året runt. Så än är det inte slut, säger Åke Johansson.

Han har kontaktat kommunen i omgångar och varje gång fått besked om att stationen ska kopplas in veckan efter.

– Jag förstår att det leder till irritation och jag har försökt få tag på de personer som har hand om det här, men det har inte gått, säger Ingulf Fagö, driftchef på tekniska förvaltningen.

PORTEN TILL ÖLAND

Grönhögens hamn är för många båtburna turister den första hamnen de kommer till i Sverige och den sista de stannar vid innan de åker tillbaka till Tyskland, Frankrike, Polen eller var de än kommer ifrån.

– Det här är porten till Öland och Småland. Kommunen förstår inte vilken pärla de sitter på, säger grönhögsbon Sam Wadin.

Byborna när en önskan om att rusta upp hamnen med ytterligare en pir, för att hindra sjögången när vinden kommer från sydväst, samt ett nytt servicehus med möjlighet till internetuppkoppling. Om det blir verklighet kan Åke Johansson flytta sitt kontor till servicehuset och därmed ge plats för ytterligare två duschar som komplement till de två som redan finns för hamngästerna.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.