Annons
Nyheter

”Granskningen färgad av beställaren”

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012

BORGHOLM

Bråket om de nya ägardirektiven för Borgholm Energi fortsätter. Direktiven underkändes i en granskning kommunledningen beställt, nu slår demokratiberedningens ordförande Marcel van Luijn (M) tillbaka.

Annons

– Jag tycker inte att en VD ska uttala sig som Benny Wennberg gjort, han försöker påverka opinionen, säger Marcel van Luijn och anser att granskningen är färgad av beställaren.

De av fullmäktiges demokratiberedning framtagning och av samma församling godkända  ägardirektiven för kommunägda Borgholm Energi Elnät AB och Borgholm Energi AB underkändes nyligen rejält i granskning kommunledningen beställt.

– Med de krav som kommunen ställer upp finns det skäl att ifrågasätta om verksamheten ska bedrivas i bolagsform, sades det bland annat i rapporten från företaget Kommunakuten AB.

Granskningens slutsatser gillades av energibolagets VD Benny Wennberg och i tisdagens tidning uppmanade han politiken att göra om.

Nu kritiseras Benny Wennberg öppet av demokratiberedningens ordförande Marcel van Luijn.

– Känns som att det gått för långt. Benny Wennberg använder media till att påverka opinionen. Visst har man rätt att yttra sig, men det blir ensidigt och jag tycker inte att det är en VD:s roll att uttala sig om den politiska styrningen av bolaget.

MÄRKLIGT

Han ifrågasätter även inspelet från Kommunakuten AB.

- Var kom det ifrån? Och varför? Fullmäktiges direktiv var att inhämta en juridisk granskning från SKL. Det hela känns märkligt och väcker många frågor, dessutom är mitt intryck att rapporten är färgad av beställaren. Överhuvudtaget känns det lite kämpigt att hela tiden få käppar i hjulet av folk som egentligen inte skulle få uttala sig och det märks tydligt att Centern och Beabs (Borgholm Energi) inte gillar vår hantering av ärendet.

ÅTERFÖRA?

Annons

I sakfrågan – ägarens styrning av Borgholm Energi - lutar han sig mot rekommendationer från SKL och kommunens revisorer.

– Demokratiberedningen har använt sig av deras slutsatser och synpunkter, har man kritik mot det är det mycket märkligt, ska vi strunta i vad SKL och revisorerna säger?

Samtidigt ser han en öppning. Med granskningen i ryggen kan Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet damma av ett tidigare motion–önskemål, att återföra den skattefinansierade verksamheten i Borgholm Energi till kommunen.

– Med stöd av rapporten kan vi föreslå fullmäktige det, säger Marcel van Luijn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons