Annons
Nyheter

Gränsen nådd för vindkraft på Öland

Nyheter • Publicerad 4 september 2012

FÄRJESTADEN

På måndagen damp en ansökan om bygglov för tre nya vindraftverk ner på miljöförvaltningens bord i Mörbylånga. Det kan vara de tre sista som överhuvud taget är möjliga att uppföra. Klent dimensionerade ledningar slår med automatik till vindkraftsbromsen.

Annons

Att Öland är solens och framför allt vindarnas ö, vet varenda vindkraftsbolag. Följaktligen är trycket hårt att täcka de båda ö-kommunerna med vindmöllor. Men som de flesta vet, eller kommit underfund med, är Öland skyddat av mängder med skyddstäcken.

I översiktsplanen finns dock ett antal områden utmärkta för vindkraftsplacering. Nu senast har Eolus Vind AB i ett joint venture-projekt tillsammans med Vingkraft AB ansökt om bygglov för tre stycken 150 meter höga verk på tre megaWatt styck i ett område mellan Arontorp och Algutsrum som tidigare ansetts lämpligt för etablering.

KLENA LEDNINGAR

Vindkraftsmotståndare, av vilka det finns en hel del av relativt ettrigt slag, lär inte jubla utan snarare dra upp den vanliga katalogarian över vindkraftens förbannelser.

Men motståndare till vindkraften kanske inte behöver jobba lika hårt längre. Vindkraftsbromsen verkar slå till med automatik – utan hjälp. Det finns helt enkelt väldigt lite utrymme kvar i el-nätet för vindkraftsproduktion. Och det gäller särskilt på södra Öland.

– Det är ledningarna på Öland som är det stora bekymret, säger också Johan Aspegren på E.ON elnät.

Tvärt emot vad folk vanligtvis tror är det alltså inte de tre linorna till fastlandet (varv en ska bytas ut nu helgen) som medför att vindkraftsutbyggnaden står inför ett tvärstopp. Det är främst ledningarna på den öländska landbacken som är för klent dimensionerade.

GRÄNSEN NÅDD

Men vari ligger då problemet?

Att byta ledningar på landbacken låter för den fåkunnige som ett betydligt simplare projekt än att lägga ut fetare ledningar till havs.

Annons

Så enkelt är det dock inte.

– Nej, det skulle bli relativt stora ingrepp i den öländska naturen. Det är inte småsaker det rör sig om, förklarar Johan Aspegren.

– Vi talar om stora pylonliknande torn som sträcker sig högt över landskapet. Det skulle nog bli tämligen svårt att få koncession på ett sådant elnätsbygge.

• Så Öland är vid gränsen för vindkraftsproduktion?

– Ja, i varje fall så närmar man sig snabbt gränsen.

200 MILJONER

Nästa problem i sammanhanget är att ellagen fortfarande är skriven så att om en vindkraftsentreprenör ändå skull vilja bryta gränsen, får man stå för kostnaderna av nätutbyggnaden själv.

– En dag, förmodligen relativt snart, kommer vi till en punkt där till och med ett litet gårdsverk kan medföra extrakostnader på kanske 200 miljoner kronor…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons