Nyheter

Granntvist avgjord i länsrätten

Nyheter • Publicerad 3 december 2008

En kvinna från Stockholm får rätt av länsrätten att uppföra ett bostadshus i Stora Frö, i strid med ett grannpars åsikt.

Miljö- och byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun gav sitt godkännande till Stockholmskvinnan att bygga ett enbostadshus om 140 kvadratmeter och garage.

Grannparet överklagade bygglovet och yrkade att byggnaderna skulle flyttas tio meter.

Länsstyrelsen avslog grannarnas överklagan. Länsstyrelsen ansåg inte att olägenheterna som det nya bygget skulle medföra var att anse som betydande.

Grannparet överklagade på nytt ärendet till länsrätten och vidhöll önskan om att bostadshuset skulle flyttas tio meter.

”Insyn, ändrade vindförhållanden, buller, ändrad närmiljö och begränsning av den egna tomten”, angavs som skäl för överklagan.

Dessutom ansåg inte granarna att det nya huset passade in i bebyggelsemönstret i Stora Frö.

Kvinnan från Stockholm anförde å sin sida till länsrätten att huset redan flyttats 16 meter jämfört med tidigare ritningar för erhållande av förhandsbesked.

”Ensamstående, utan husdjur och arbetar periodvis på annan ort” – kvinnan kan inte förstå vilka oljud hon skulle kunna bidra med.

Nu har länsrätten gjort sin bedömning och de går på Stockholmskvinnans linje. Den nya byggnaden medför inte betydande oangelägenheter anser länsrätten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.