Annons
Nyheter

Grannstopparen: Få makten i din hand med en burk stenar

Nyheter • Publicerad 21 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Glöm bakmaskiner, GPS:er, platta TV-apparater – i Mörbylånga kan årets julklapp mycket väl bli den garanterade grannstopparen (med två ’n’). En innovativ produkt som tagits fram av kommunens miljö- och byggchef, Mats Lindahl.

Annons

Ni vet hur det kan vara. Eventuellt har ni rent av praktisk erfarenhet av problemet: Ni har byggt ert drömhus och bredvid er finns en öde tomt – som ni gärna önskar förbli öde. Men då området är attraktivt, som det brukar heta i mäklarannonserna, så kommer snart ett huspaket och förstör er tidigare justa utsikt. Och även om grannarna är justa och varken äter glas eller dricker fotogen, eller bär sig underligt åt på annat sätt, så är livet inte detsamma längre. Men nu finns det bot för detta. Produkten heter ”No neighbour” (ingen granne) och är framtagen av miljö- och byggchefen i Mörbylånga, Mats Lindahl – som dock stavat fel på etiketten...

BURK MED FLINTSPÅN

Enkelt uttryckt består produkten av en burk med flintspån (från Skåne) och kan av arkeologer – det är alltså det som är poängen – tas för flintskräp (så kallade microliter) från forntida tillverkning av stenverktyg. Man strösslar ut flintspånen i terrängen, det vill säga på tomten man inte vill få bebyggd, ringer länsstyrelsen och vips kommer byggförbudet med vändande post. När kulturmiljöenheten får nys om arkeologiska pryttlar så brukar de vara ruskigt snabba.

– Jo, man kan säga att man med denna lilla burk har makten i sin hand, skrattar Mats Lindahl, som kanske inte är hundraprocentigt allvarlig med idén, men gärna framhåller symbolvärdet.

– Gårdagens avfall och skräp har ofta lagt flera döda händer över kommunen och Öland. Och ibland finns det förstås en mening med detta. Vi vill ju ha kunskap om våra förfäder och vad de hade för sig.

EN RIGID INSTÄLLNING

– Men på vissa håll har man en alltför rigid inställning till vikten av sådana lämningar. Länsstyrelsen i Skåne, tror jag exempelvis bedömer sådana här saker på ett helt annat sätt än i ett närstående län...

Annars är det här med skräp ganska intressant som historisk företeelse.

–Självklart, och vi kommer ju inte att lämna lite efter oss heller. Och om några hundra år är säkert en ölburk ett intressant utställningsobjekt.

Mats Lindahls skämt kommer nu förmodligen inte att uppskattas så där våldsamt på andra sidan bron. Och risken finns förstås att någon tar till vara på idén på allvar.

Annons

”ALLVARLIGA SAKER”

– Jo, det är allvarliga saker det här, medger även Mats Lindahl.

– Jag deltog en gång i en slags arkeologisk kurs där det gällde att lära sig tillverka stenverktyg på samma sätt som våra förfäder. Allt flintaspån som blev biresultatet av våra bemödanden med att tillverka stenyxor och andra verktyg fick vi stränga order om att samla upp i glasburkar och absolut inte slänga ut i naturen.

Och det kan man lätt förstå, vilket alltså var poängen med julklappen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons