Nyheter

Grannsamverkan ska hålla tjuven borta

Nyheter • Publicerad 5 december 2008

 

FÄRJESTADEN

Nu är det dags för inbrottstjuvar i Svampområdet att se upp. I början av nästa år kommer Villaägarna på Öland att starta grannsamverkan i utvalda kvarter.

– Över hela landet har inbrotten minskat i områden med grannsamverkan, säger föreningens ordförande Göran Blom.

Förra veckan fattade styrelsen i Villaägarna på Öland beslutet att provköra grannsamverkan i en del av Svampområdet i Färjestaden. Därefter är planen att verksamheten ska utökas.

– Men varje område får inte vara större än några kvarter, eftersom grannarna måste känna igen varandra. Därför ska det alltid vara så små områden som möjligt, säger Göran Blom.

VANLIG METOD

På sikt menar Göran Blom att det är viktigt att få med nybyggda bostadsområden.

– Där känner grannarna inte riktigt varandra. De vet inte om det är en hantverkare eller bara någon som bär ut grejer till bilen.

Grannsamverkan blir en allt vanligare metod för att förebygga brott i sina egna kvarter. Tanken med verksamheten är att grannarna håller koll åt varandra när någon är bortrest.

– Om en granne noterar en bil på Kalle Karlssons uppfart trots att han är på semester, så kan ju grannen fråga sig vad den bilen gör där och ta registreringsnumret.

Det handlar alltså om att hålla ögonen öppna på alla sätt och vis. Och sker ett inbrott finns en blankett där grannen kan fylla i sina iakttagelser och ge till polisen.

Inom varje bostadsområde ska det också finnas en kontaktperson, som fungerar som länk mellan bostadsområdet, polisen och brottsförebyggande rådet (BRÅ).

RÅD FRÅN ERFARNA

I arbetet med att starta upp grannsamverkan, har Villaägarna på Öland fått råd och tips om hur liknande verksamheter fungerar i Oskarshamn respektive Vimmerby. Första steget blir nu att ta kontakt med polisen, BRÅ och länsförsäkringar som måste informeras om arbetet. När uppgifterna om boende och aktuella gator har skickats till polis och försäkringsbolag, delas skyltar ut som visar att grannsamverkan är aktivt i området.

– Men till att börja med ska vi lägga en lapp i alla brevlådor och kalla till möte för att se hur stort intresset är, säger Göran Blom.

MALIN MARKLUND

malin.marklund@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.